La Calais se află în prezent 7.307 migranți și refugiați, potrivit organizațiilor de caritate Help Refugees şi L'Auberge des Migranți și se estimează că acest număr va depăși 10.000 până la sfârșitul lunii septembrie.
Reducerea migrației precum și imigrația ilegală a fost o problemă cheie pentru alegătorii britanici, care a înclinat balanţa spre părăsirea Uniunii Europeane.
Înaintea votului din 23 iunie, politicieni francezi, precum și și fostul prim-ministru britanic David Cameron, partizan al rămânerii în UE au avertizat că, în cazul în care Marea Britanie votează pentru Brexit, atunci s-ar relaxa controalele la frontieră în Calais, oraș francez de coastă și şi Marea Britanie s-ar confrunta cu un potenţial risc crescut în ce priveşte imigrația ilegală.
La acea vreme, Ministrul francez de Finanțe Emmanuel Macron a declarat pentru Financial Times că "un Brexit " ar anula acordul "Le Touquet" – caz în care oficialilor imigraţiei britanice le este permisă permisă prezenţa pe teritoriul francez la Calais și Dunkerque – și a adăugat: "în ziua în care această relaţie se clarifică, migranții nu vor mai fi în Calais."
Cu toate acestea, Theresa May a spus într-un discurs la Paris, că "suntem ambele părţi foarte clare în privinţa faptului că acordul ar trebui să rămână." Hollande a adăugat, "o considerăm ca fiind datoria noastră … de a aplica acest acord și, de asemenea, de a-l îmbunătăți."
Acordul va fi văzut ca un succes în Marea Britanie pentru May, după vestea că guvernul Marii Britanii a abandonat deja unicul lucru pe care votanţii pro-Brexit şi alegătorii conservatori l-au vrut – o reducere a imigrației.
Înainte ca May sa se instaleze în fotoliul de prim-ministru al Marii Britanii, domnia sa a fost ministru de Interne, iar una dintre sarcinile sale a fost reducerea migrației. Ea nu a reușit să reducă acest număr la 100.000.
Cele mai recente cifre de la Oficiul Național de Statistică, în raportul trimestrial privind migrația arată că numărul celor sisţi în Marea Britanie în 2015 a ajuns la 333.000. Se înregistrează o creștere de 20.000 faţă de 2014. Acest număr nu include imigrația ilegală.
Dacă Theresa May declanșează Articolul 50, Marea Britanie va avea la dispoziţie 2 ani pentru a negocia termenii de rupere de Uniunea Europeană, iar una dintre aceste probleme este Actul privind Libertatea de Circulație.
Dar din moment ce Articolul 50 nu va fi declanșat până la sfârșitul anului, Hollande a spus că "nu pot exista discuții sau pre-negocieri înaintea negocierii propriu-zise, pentru că incertitudinea este cel mai mare pericol."
May a spus: "Sper că putem crea condiţiile ca în cele 6 luni care urmează să pregătim aceste discuții într-un mod constructiv."