Din data de 15 iunie, toţi fermierii vor putea depune proiecte pentru a obţine fonduri de la UE. Sfatul secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, George Turtoi, este ca agricultorii să mizeze pe activităţile cu tradiţie în România: creşterea vacilor şi oilor sau cultivarea cerealelor.
După mai multe amânări, România a primit acordul final de la Uniunea Europeană pentru finanţarea fermierilor prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Până acum, au fost deschise două măsuri, iar din data de 15 iunie vor fi lansate toate măsurile din cadrul programului.
Sfatul secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, George Turtoi, pentru agricultori este ca în noul PNDR să evite înfiinţarea fermelor de nişă. „Din experiența acumulată din programul desfăşurat în perioada 2007-2013, vă spun că fermele de nişă nu funcţionează. Uitaţi-vă că nu mai avem nicio melcărie, nicio fermă de struți, sau reconversii cu soiuri din străinătate. Pentru cei care nu au o specializare de nișă, să se orienteze pe zonele clasice: cereale, legume-fructe sau solari“, a declarat George Turtoi pentru Capital. Acesta susţine că, în continuare, va exista cerere pentru alimentele de bază, de aceea fermele tradiţionale vor avea întotdeauna succes.
În opinia secretarului de stat, există o psihoză cu fermele de nişă, care s-a creat în urma căutării unui profit rapid. „Asta a vrut toată lumea: să se căpătuiască peste noapte. Spre exemplu, în alte ţări din UE, o persoană care se apucă de un business, face un plan cu un profit de 3%-5% pe an și încearcă să amortizeze investiția în 10 ani. La noi se vrea profit uriaș peste noapte“, explică Turtoi. Un alt lucru care i-ar putea ajuta pe fermieri să obţină mai mulţi bani europeni este asocierea. Oficialul spune că, în alte ţări, cooperative de 200 de producători au forţa să lupte cu marii retaileri. O astfel de asociere ar putea reprezenta o soluţie salvatoare pentru micii fermieri români, care se zbat să supravieţuiască. Totodată, dacă colaborează, fermierii pot accesa fonduri mai mari din partea UE. „Cheia succesului, în acest proiect, este o cooperativă de ferme mici sau medii, care depune un proiect de investiţii ce are în vedere realizarea unui lanţ scurt de aprovizionare. Astfel, agricultorii vor primi finanţare de 90% şi sunt punctaţi de trei ori. O dată pentru că este cooperativă, în al doilea rând, pentru că are un lanţ scurt de aprovizionare şi, în al treilea rând, pentru că se află în plafonul de ferme medii“, a explicat Turtoi.
Mai puţine hârtii
În ceea ce privește birocrația, secretarul de stat a spus că au avut loc niște simplificări. „Noi am încercat să eliminăm o bună parte din avize, şi să le solicităm doar pe cele obligatorii. Am mutat solicitarea tuturor avizelor în etapa de contractare. Ceea ce ne dorim în viitor este ca toate avizele să le putem obține din sistem“, a mai zis Turtoi. El a spus că un prim pas spre această informatizare este faptul că, în prezent, autorităţile pot obţine informaţiile despre firma unui candidat prin accesul direct la Oficiul Naţional al Registrul Comerţului. Dar simplificarea procedurilor reprezintă o sabie cu două tăişuri: pe de-o parte, sunt mai puţine hârtii, dar pe de alta, poate ridica anumite nelămuriri pentru Comisia Europeană.
Secretarul de stat este încrezător că se va reduce birocraţia, din moment ce candidaţii sunt nevoiţi să-şi depună proiectele pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Astfel, vor fi evitate numeroasele drumuri la sediile Agenţiei, cât şi discuţiile în contradictoriu dintre candidaţi şi funcţionari. Dacă fermierii au nelămuriri, aceştia pot trimite întrebări către reprezentanţii AFIR prin intermediul site-ului instituţiei, şi într-un timp foarte scurt vor primi răspunsurile.