Reprezentanții transportatorilor rutieri de marfă au anunțat, zilele trecute, că începând cu 9 decembrie vor înceta activitatea specifică. ”Actualul ministru al Transporturilor (Ramona Mănescu – n. r.) nu a răspuns la niciuna dintre adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluării mandatului”, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR).
Astăzi, este de așteătat ca peste 86.000 de camioane să rămână pe loc, decizia de a opri activitatea fiind ”pe termen nelimitat”.
Transportatorii reclamă, de asemenea, măsura anunţată de Guvern, de scumpire a carburanţilor, o dată prin creşterea accizei, dar şi prin noua taxă de 7 eurocenţi + TVA, introdusă în preţul carburanţilor.
Potrivit aceluiași comunicat, ”amortizarea” celor şapte eurocenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului ”este o aberaţie” atâta timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii români în afara competiţiei din piaţa europeană şi regională. Guvernul intenţionează să folosească sumele colectate din noua taxă pentru a construi, cu prioritate, autostrăzi în afara fluxurilor şi coridoarelor de transport comercial.
Pe de altă parte, potrivit reprezentanților din piață, marii transportatori nu vor participa la grevă, însă sunt afectatți și spun că nu sunt de acord cu acciza pe combustibil.