Dezvoltarea turismului ține atât de resursele naturale pe care le oferă o țară, cât și de spiritul inovativ al cetățenilor în ceea ce privește prezentarea acestora. Fiecare țară are cultură, tradiții și resurse naturale, dar oamenii sunt cei care au datoria de a le pune în valoare.

În acest context, în România s-a înregistrat o creștere a numărului de turiști în ultimii ani.

Atât România, cât și Capitala sunt adevărate resurse mult prea puțin exploatate de tradiție, care ar putea fi puse în valoare într-un mod inovativ.

Trebuie să demonstrăm ce­tățenilor din afara granițelor că România este o țară care trebuie vizitată, iar românii sunt oameni calzi și primitori. Resurse turistice și forță de muncă există, însă tot ceea ce lipsește este inițiativa. Se face prea multă publicitate unor lucruri nesemnificative și prea puțină obiectivelor turistice pe care le avem. Fondurile europene tot mai des investite în asfaltarea spațiilor verzi ar fi folositoare inaugurării unor centre cultural-istorice, care ar atrage atenția oricărui turist.

Comparativ cu Londra, Roma sau Budapesta, călătoriile în România sunt favorizate și de prețurile scăzute, atât pentru biletele de avion, cât și pentru cele de tren. Mai mult, există legături directe cu majoritatea capitalelor europene. Zonele de atracție sunt în special cele naturale, dar și cele de factură comunistă. Acestea din urmă reprezintă pentru turiști adevărate resurse istorice. Totodată, Transfăgărășan este unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume, iar Sighișoara încă are aspectul unui oraș medieval unde se organizează anual festivaluri.

Locuri puțin cunoscute, tradiție, artă

De asemenea, nu sunt mulți cei care știu de frumusețea Insulei Ovidiu, aflată în apropiere de stațiunea Mamaia. Maramureșul este ținutul unde tradițiile nu au fost spulberate de trecerea timpului, acolo unde oamenii se pot numi cu adevărat români. Operele sculptorului Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu sunt, de asemenea, o parte importantă a tezaurului turistic românesc. Palatul Brukenthal, Avrig, Castelul Corvinilor, Sfinxul, Delta Dunării sunt doar câteva din principalele resurse turistice care atrag anual un număr mare de vizitatori.

Turismul în România prezintă avantaje în fiecare sezon. Astfel, în sezonul estival turiștii sunt atrași de Delta Dunării, de Marea Neagră, de traseele montane, dar și iarna munții oferă peisaje inedite. Însă, aceste locuri încă au nevoie de mediatizare masivă, deoarece există și turiști cărora le sunt străine chiar și prin denumire sau fotografi.

În ceea ce privește distracția în călătorii, Capitala este locul ideal. În ultima perioadă, Escape Rooms (Camerele de evadare) au devenit soluția ideală în București. Aici, oamenii pot folosi logica și perspicacitatea pentru a ieși din cameră. Parcurile acvatice sunt de asemenea o soluție pentru zilele însorite. Totodată, construirea unor parcuri de distracții mult mai mari ar atrage numeroși turiști pentru care frica este o senzație greu de atins.

În România există numeroase resurse turistice, atât naturale, cât și culturale. Iar comparativ cu țările din regiune, avem nevoie, în principal, de mediatizare. În primul rând, este necesară o conștientizare la nivel național a valorilor României, iar apoi aducerea la cunoștință și celorlalți cetățeni europeni. Actualele platforme online pot avea un impact ridicat asupra cetățenilor străini, iar popularizarea atracțiilor turistice s-ar realiza într-un timp scurt și în mod eficient.

Beatrice Baran, student, Universitatea București, Facultatea de Litere, Comunicare și Relații Publice