Situația Oltchim este neschimbată față de anul trecut. Venituri în scădere, pierderi mai mari, datorii în creștere. Guvernul mai are la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a găsi soluția
Combinatul vâlcean Olt-chim a intrat în ultima repriză posibilă de prelungiri. Ministerul Economiei și guvernul Ponta trebuie să ia o decizie clară, indiferent care va fi aceasta. Nu doar răbdarea Fondului Monetar Internațional a ajuns la limită, ci și cea a celor 3.300 de angajați, care nu știu ce le rezervă viitorul.
Singura concluzie importantă a simulacrului de privatizare prin licitație de anul trecut este că nu se vor găsi investitori strategici reali în afară de cei care și-au manifestat deja interesul. De altfel, pentru o companie cu atât de multe probleme și datorii, este extrem de greu să găsești investitor. Iar autoritățile trebuie să decidă ce vor: să scape de gaura neagră de la buget sau să salveze compania și locurile de muncă. În mod normal, Guvernul dorește și una, și alta, numai că, în acest caz, tot va fi necesară o investiție inițială pentru a pune pe roate activitatea combinatului.
Deocamdată, la Oltchim e liniște. În sensul că oamenii și-au luat până la urmă salariile pe anul trecut, iar acum așteaptă să vadă ce decizie se va lua pentru viitorul combinatului. Liniștea nu va ține însă prea mult. Bugetul statului este foarte limitat în privința cheltuielilor, iar delegația FMI, aflată acum la București, trebuie să își dea acordul pentru cheltuieli de genul celor „sociale“ de la Oltchim.
Pierderile cresc, datoriile aşijderea
Conform declarațiilor premierului Victor Ponta, o soluție nu se va găsi imediat, iar principala intenție a Guvernului este să primească o nouă amânare a datei-limită pentru privatizarea combinatului. „E important, şi nu ascund acest lucru, să discutăm cu cei de la Fond, să nu mai avem securea 31 martie, ca să ne grăbim, așa cum ne-am grăbit anul trecut cu Oltchimul, ci să primim un termen rezonabil, poate până în vară, în aşa fel încât chiar să facem toate lucrurile care ţin de reforme structurale“, a declarat Victor Ponta în ședința de guvern. Cu alte cuvinte, nu se așteaptă să se găsească vreo soluție rapidă pentru combinat.
Privatizarea ar trebui să se reia în perioada februarie-martie, conform declarațiilor făcute de ministrul economiei, Varujan Vosganian, imediat după instalarea în funcție. Înainte de reluarea procesului de privatizare, trebuie rezolvată și problema salariilor, pentru care, cel mai probabil, vor trebui utilizate din nou resurse ale statului.
Ministerul Economiei a prezentat și radiografia la zi a situației financiare de la Oltchim. Astfel, anul trecut, veniturile totale ale combinatului s-au ridicat la 816,47 milioane lei, cheltuielile totale la 1,212 miliarde lei, iar datoriile însumau 2,682 miliarde lei, adică pierderi de 395,7 milioane lei. La sfârșitul anului trecut, compania număra 3.307 angajați. Valoarea estimată a investițiilor în curs este de 92 milioane euro, iar cea a investițiilor noi, de 141,5 milioane euro. Partea pozitivă a succintei prezentări este Acordul semnat, anul trecut, de principalii creditori (BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica, SALROM, CFR Marfă și alții) de a coopera pentru stabilizarea financiară a societății.
Sute de milioane de euro pentru investiții
Dacă ne uităm la cifrele de la finele lui septembrie 2012 vedem că, în ciuda repornirii parțiale a activității și a ajutorului de 10 milioane euro dat de Guvern, combinatul păstrează aceleași coordonate financiare negative. În ultimele trei luni ale anului, pierderile s-au majorat cu aproape 90 milioane lei, iar datoriile totale au crescut cu 35 milioane lei (în condițiile în care materia primă achiziționată a fost la minimum).
O problemă mare pentru Guvern este cea a investițiilor în curs și a celor noi necesare. Cum nu au fost prezentate detalii legate de acestea (ministrul economiei a declarat că va vorbi în detaliu despre Oltchim doar după ce se va lua o decizie în cadrul Guvernului), nu știm cât din totalul de 92 milioane euro mai trebuie finanțat. Știm sigur că investițiile viitoare cer 141,5 milioane euro, bani pe care guvernul nu îi are.
Punem lacătul pe poartă?
Întrebarea de pe buzele tuturor este ce se va întâmpla, se închide combinatul? În mod normal, nu, cel puțin așa susțin oficialii. Mai ales că este vorba de soarta a mii de oameni care depind de Oltchim. Din păcate, chiar dacă va obține amânarea termenului-limită pentru reformele structurale până la jumătatea anului, timpul nu este de partea ministerului.
Din partea investitorilor potențiali, singurul interes real rămâne cel al nemților de la PCC, care au ajuns la o participație de 32,34% din acțiunile Oltchim, după preluarea titlurilor deținute de Carlson Ventures. Oficiul pentru Privatizare va mai căuta investitori și de prin zona Rusiei, care s-au arătat cvasiinteresați anul trecut, dar este greu de spus dacă vor mai găsi ceva.
În orice caz, soluția pentru privatizare va trebui să includă și o participare a statului român, fie prin preluarea unor datorii, fie prin implicarea în procesul de repornire a combinatului.
În caz contrar, combinatul va intra în insolvență, poate după modelul Hidroelectrica. Numai că, spre deosebire de producătorul de energie, Oltchim nu are nici măcar profit operațional. Ceea ce înseamnă că finalul nu va fi o ieșire din insolvență, ci falimentul. Un faliment care înseamnă pierderi majore pentru toți creditorii și o perioadă cumplită pentru familiile ale căror venituri depind de combinat. Perspectivele nu sunt deloc bune pentru vâlceni, iar timpul disponibil mai este foarte puțin._
90 milioane lei -valoarea pierderilor Oltchim pe ultimele trei luni din 2012, când a primit și un ajutor de stat de 10 milioane euro