Bursa de Valori București a dat drumul noii platforme de tranzacționare AeRO, destinată companiilor mici și mijlocii care nu au acces facil pe piața principală. O piață importantă pentru orice bursă din lume și care ar fi trebuit să existe demult și la noi. Sau ce ar fi trebuit să fie piața Rasdaq după unificarea acesteia cu BVB, o piață care a adunat (cu forța) câteva mii de emitenți de la momentul înființării și care a ajuns la o capitalizare de câteva miliarde de euro (în 2007, se ridica la peste 24 mld. lei, iar acum a coborât la sub opt miliarde lei).
Din păcate, cum la noi lucrurile se fac cu jumătate de măsură, Rasdaq nu a fost niciodată categorisită legal drept o piață reglementată, așa că investitorii s-au ales cu multe de bătăi de cap. În principal, investitorii intituționali care nu aveau voie să investească în piețe nereglementate, dar și investitorii mici, care nu erau la fel de bine protejați precum cei de pe piața principală.
Piața Rasdaq mai are puțin până la desființarea completă. Emitenții încă listați, aproape 900 în prezent, față de peste 2.400 în 2006 și 5.000 în 1998, urmează să decidă dacă fac pasul către AeRO sau se delistează. 206 companii au decis deja că se transferă pe AeRO, iar numărul ar putea crește semnificativ în perioada imediat următoare, când sunt programate adunările generale decizionale. Un lucru bun și pentru investitori, mai ales prin faptul că se separă companiile transparente și interesate de bursa de valori de cele care ar prefera să nu fi fost listate vreodată, dar și pentru BVB, care începe cu dreptul noua platformă de tranzacționare. Pe lângă companiile de pe Rasdaq s-au anunțat deja mai multe listări noi la AeRO, cu posibilitatea reală ca până la finele anului să adunăm peste 20 de noi emitenți pe această piață. Un start normal, adică o piață ce începe cu un anumit număr de emitenți și crește, nu listează (forțat) o mulțime de companii, după care așteaptă ca acestea să se delisteze.
Numai că BVB se străduiește să treacă de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă, acesta fiind unul dintre principalele obiective ale mandatului polonezului Ludwik Sobolewski. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a avea acces la fonduri de investiții cu resurse financiare de 9.500 miliarde dolari sunt diverse, de la o anumită capitalizare și un grad de acțiuni libere la tranzacționare (free float) până la reglementări și deschidere față de investitorii străini. Conform declarațiilor șefului BVB, condițiile sunt deja îndeplinite de BVB, ceea ce înseamnă că piața ar putea intra sub supravegherea MSCI (Morgan Stanley Capital International) din acest an, iar obținerea statutului de emergentă ar putea avea loc la jumătatea anului viitor. Însă condițiile teoretice nu sunt o garanție pentru trecerea BVB la piață emergentă. Iar absența unor listări mari anul acesta ar putea cântări semnificativ în decizia supraveghetorilor de la MSCI. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca politica pașilor mici să ne amâne intrarea în rândul piețelor emergente. Din păcate, pașii mici par a fi singurii posibili în România în acest moment.