După ce au înregistrat pierderi uriașe din cauza lipsei zăpezii, la început de sezon, iată că hotelierii din stațiunile montane se pregătesc pentru ce este mai bun: 60.000 de turiști sunt așteptați în această perioadă.
”Zăpada va duce la creșterea gradului de ocupare în stațiunile montane de la 15-20% în luna ianuarie până la 60-70% la început de februarie, spun reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Potrivit acestora, capacitatea de cazare în stațiunile montane era, la finalul anului trecut, de 45.427 locuri clasificate, însă pentru că se practică și cazarea în structuri neclasificate, numărul de locuri este mult mai ridicat acum, ajungând la 100 000 locuri nivelul întregii țări.
”Numărul mic de turiști și, implicit, încasărilor din segmentul de turism montan, din luna ianuarie, ne confirmă faptul că acest tip de turism este meteo dependent. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură pentru a favoriza sau pentru a promova stațiunile montane, în acest contex nefavorabil”, mai spun ei.
Sejurul mediu, în această perioadă, este de una sau două nopți, iar tarifele medii pentru structurile clasificate sunt între 50 de lei de persoană pe noapte la hotel, vilă sau cabană de două stele și 160 de lei de persoană pe noapte la hotel sau vilă de cinci stele.
Altfel, reprezentanții FPTR propun și solicită, pentru promovarea stațiunilor montane din această perioadă, aplicarea unui TVA unitar, de 9%, pentru toate serviciile turistice astfel încît tarifele să devină mai accesibile, refacerea Legii Tichetelor de vacanță, care în acest moment este nefuncțională, precum și finalizarea autostrăzilor.
FPTR va lansa, în curand, Programul Special “O săptămână la munte”, prin care își propune să crească numărul de turiști din zona montană, în contextul în care vor fi practicate tarife speciale, reduse cu pînă la 50% față de tarifele normale din această perioadă.