Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat vineri că o decizie privind capabilităţile ce vor fi puse la dispoziţia forţelor internaţionale în lupta împotriva Statului Islamic, va fi luată de autorităţile române în următoarele zile, primul organism abilitat să dezbată acest subiect fiind CSAT.
Belgianul Gilles de Kerchove, oficialul european însărcinat cu coordonarea la nivelul UE al măsurilor de contra-terorism, a declarat vineri într-un interviu separat că directorii celor mai importanţi provideri de social media, printre care Twitter, Facebook şi Google, vor participa la reuniunea din Luxemburg pentru a afla şi, eventual, îmbunătăţi planul european de contracarare a propagandei ISIS derulată pe Internet.
“Am dori ca aceste companii să dezvolte propria variantă de răspuns la această ameninţare. Vom purta discuţii importante cu marii jucători social media”, a afirmat De Kerchove.
3.000 de europeni în armata ISIS. SUA ar putea bloca programul visa waiver
Oficialul belgian estimează la 3.000 numărul cetăţenilor europeni care luptă în Siria alături de armatele Statului Islamic.
“Nu avem o statistică foarte precisă. Dar ştim că fluxul de europeni către Siria şi Irak continuă”, a mai spus Gilles de Kerchove.
Înalţi oficiali ai comunităţii de informaţii a SUA au participat la reuniunile europene pe tema Statului Islamic, îngrijoraţi că terorişti europeni în slujba acestei mişcări s-ar putea infiltra cu uşurinţă peste Ocean.
„Americanii sunt foarte preocupaţi de faptul că europenii beneficiază de programul visa waiver şi analizează cu seriozitate această potenţială vulnerabilitate”, afirmă De Kerchove.
În plus față de dilemele ridicate de extremiștii care se întorc în Europa, capitalele europene și Washingtonul sunt preocupate nu doar de brutalităţile ISIS în Siria și Irak, ci şi de anunţata sosire în Siria a unor agenți al-Qaida din Afganistan și Pakistan grupaţi în așa-numitul grup Khorasan.
“Sunt indicii clare că din acest grup face parte şi Ibrahim al-Asiri, unul dintre cei mai vânaţi specialişti în confecţionarea de bombe”, a precizat De Kerchove.