"La oferta Transgaz a fost gândită o procedură pentru a se subscrie prin toţi brokerii. Se dădea acces brokerului de a subscrie în numele clienţilor, pe baza unei proceduri simplificate. Acum la Petrom nu mai avem o astfel de procedură simplificată. Subscrierea se face direct prin sucursalele şi agenţiile instituţiilor selectate ca intermediari şi aici vorbim oricum de o reţea mare de distribuţie", spune Adrian Lupşan, directorul general al casei de brokeraj Intercapital.
În cazul actualei oferte Petrom, prin care statul intenţionează să vândă 9,87% din acţiunile deţinute în cadrul gigantului energetic, investitorii interesaţi o pot face la una din sucursalele sau agenţiile Băncii Transilvania, BT Securities, Bancpost, EFG Securities, CEC Bank sau ale casei de brokeraj Romcapital.
În cazul Transgaz, cea mai de succes ofertă din istoria BVB, prin faptul că a fost suprasubscrisă de 28 de ori, clienţii au avut acces pentru a subscrie prin absolut toate casele de brokeraj.
"La Petrom nu se poate vedea rezultatul parţial al subscrierilor. La Transgaz a fost interes pentru a fi public în orice moment nivelul subscrierilor pentru a creşte interesul investitorilor de a subscrie la preţul fixat. Totuşi, prospectul de ofertă la Petrom e de departe cel mai avangardist din ce am avut pe bursă vreodată", arată Lupşan.
Acesta estimează că sigur oferta Petrom se va încheia cu succes. "Sunt sigur că oferta se va închide cu succes. Cred că statul va reuşi să vândă tot pachetul. Acest gen de ofertă e diferit de un IPO, pentru că avem acţiuni deja listate. Deci nu vorbim de un preţ fix ca în cazul IPO-ului Transgaz. Aici preţul va fi fixat de instituţionali", e de părere directorul adjunct al Intercapital.
Pentru oferta Petrom, s-a stabilit ca o tranşă de 85% din pachet să fie destinată investitorilor instituţionali, iar restul de 15% investitorilor de retail. De asemenea, a fost stabilit un preţ maxim de 0,46 lei/acţiune, iar ieri a fost anunţat un preţ de referinţă de 0,37 lei/acţiune. Adică statul va putea lua maximum 610 milioane euro, dar nu mai puţin de 490 milioane euro. Oferta va fi considerată a se fi încheiat cu succes dacă se vor vinde minimum 80% din acţiuni.
Ordinele de subscriere se vor ordona descrescător pe fiecare palier de preţ şi în ordine cronologică. Cu alte cuvinte, dacă un mare investitor a introdus primul un ordin la 0,46 lei/acţiune, echivalent cu achiziţia întregii tranşe destinate instituţionalilor, acesta va lua tot pachetul. Totuşi, e greu de crezut că vreun investitor va licita atât de sus, astfel că vom avea o ordonare pe paliere descrescătoare de preţ şi în ordine cronologică şi în funcţie de această ierarhie se va stabili nivelul de preţ la care oferta se încheie cu succes. Practic, cel mai mic preţ pentru ultimul ordin care reuşeşte să prindă oferta va fi de fapt preţul la care se vor vinde toate acţiunile din ofertă, chiar dacă grosul pachetului a fost licitat la cotaţii poate cu mult peste acesta.
Ce rol joacă preţul de referinţă? Practic, orice vrea să fie sigur că prinde acţiuni în oferta Petrom trebuie să liciteze peste preţul de referinţă. Dacă cineva a subscris iniţial sub 0,3709 lei/acţiune sau în apropierea acestui nivel, poate o singură dată să-şi modifice preţul în sens crescător pentru a se înscrie cu şanse în a prinde acţiuni în oferta Petrom.
"Preţul de subscriere ar putea fi cu până la 15% mai mare faţă de preţul de pe bursă, pentru că vorbim de o primă pentru accesul la pachet. În timp ce la tranzacţionare pe bursă avem acum mai puţin de 5% din Petrom, în cadrul ofertei avem disponibile 10% din acţiuni. După anunţarea preţului de referinţă, va fi o maximizare. De la acel nivel în sus vor începe cu adevărat licitaţiile. Cum am mai spus, cred că statul va reuşi să vândă tot pachetul. Ceea ce e trist e că mulţi nici nu au citit prospectul şi îşi dau cu părerea despre ofertă ca nişte specialişti, de regulă, vorbind în sens negativ", a conchis Lupşan.
Cu circa o oră de închiderea de miercuri, acţiunile OMV Petrom se tranzacţionau pe bursă la cotaţia de 0,3850 lei, cu 3,8% peste preţul de referinţă anunţat pentru acţiunile din ofertă.
Investitorii interesaţi pentru a participa în cadrul ofertei Petrom mai au timp până vineri, 22 iulie.
Lupşan, Intercapital: Oferta Petrom e cea mai avangardistă din istoria BVB
20 iulie 2011, 15:48
Ultima modificare în 20 iulie 2011, 18:48
Cu toate că oferta Petrom a fost întâmpină cu destule frustrări de presa economică, în special din cauza faptului că nu se pot obţine informaţii despre stadiul subscrierilor decât după ce aceasta se va fi încheiat, reprezentanţii Intercapital – casa de brokeraj care a intermediat cea mai de succes ofertă de pe bursă – spun că oferta Petrom e de departe cea mai avangardistă din ce a avut Bursa până acum.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook