Guvernul ucrainean a dat, miercuri, undă verde pentru un contract de explorare a gazelor naturale din Marea Neagră semnat cu firma americană Vanco, acord care a fost oprit în 2008 de precedentul guvern condus de Iulia Timoşenko, transmite Reuters.
Decizia oficialilor de la Kiev face parte dintr-o strategie mai amplă a preşedintelui actual Viktor Ianukovici destinată creşterii producţiei interne de gaze naturale şi reducerii dependenţei de Rusia, principalul furnizor de gaze naturale al Ucrainei.
Pe pagina de internet a guvernului ucrainean (kmu.gov.ua ) a fost publicat un ordin prin care a fost desfiinţată o decizie din 2008 care a anulat licenţa acordată firmei Vanco International Ltd., potrivit unui contract de împărţire a producţiei pe 30 de ani pentru explorarea unei zone amplasată în apropiere de strâmtoarea Kerci din Marea Neagră.
În anul 2006, Vanco a devansat ofertele depuse de rivalii ExxonMobil şi Royal Dutch Shell şi a câştigat dreptul de a dezvolta o suprafaţă de 13 kilometri pătraţi. Însă în luna mai 2008, premierul ucrainean de la acea dată, Iulia Timoşenko, care acum este în închisoare pentru abuz în funcţie, a decis retragerea în mod unilateral din acest contract, precizând că a luat această decizie pentru a proteja interesele statului. Licenţa acordată Vanco Prikerşenska, filială a grupului american Vanco Energy Company, a fost retrasă după ce Timoşenko a acuzat Vanco de încălcarea prevederilor acordului şi totodată a acuzat firma americană că se pregăteşte să vândă licenţa unei mari companii multinaţionale cum este Gazprom.
În conformitate cu decizia de miercuri a premierului Mykola Azarov, Vanco Prykerchenska poate demara în sfârşit proiectul offshore. Potrivit estimărilor preliminare, zona Kerci (unde se vor derula lucrările de explorare) ar putea conţine rezerve de gaze naturale de aproximativ 10,8 miliarde metri cubi.
Guvernul ucrainean a semnat luna trecută un acord de 10 miliarde de dolari cu grupul petrolier Royal Dutch Shell pentru explorarea resurselor de gaze de şist, iar în luna septembrie a anului trecut a semnat un acord cu un consorţiu condus de ExxonMobil, din care mai fac parte Royal Dutch Shell şi OMV Petrom, pentru derularea de operaţiuni de explorare la un alt perimetru din Marea Neagră.
Sursa: Agerpres