100 de lei pe kilogram. Nu vorbim de comerţ, ci de costul unui kilogram slăbit la clinicile de nutriție din Capitală, care au ajuns să formeze o piață de circa 15 milioane de lei.
În 2009, doi tineri medici, proaspăt doctoranzi în „diabet, nutriţie şi boli metabolice“, au decis să nu aştepte eliberarea unui post în spitalele publice, ci să-și înfiinţeze propriul centru de nutriţie şi slăbit. Li s-a alăturat un investitor german, care a crezut în ideea lor, chiar dacă România era în plină criză financiară. Intrau pe o piaţă fără o ofertă consistentă, în care erau doar câţiva nutriţionişti „de apartament“, care ajutau oamenii cu diete mai mult sau mai puţin personalizate, iar acest lucru i-a încurajat. „Investiţia iniţială a fost de 35.000 de euro, pentru a porni efectiv, fizic. Ne-am extins apoi în medie cu o clinică pe an, şi astfel am ajuns anul acesta la patru clinici, toate în Bucureşti“, spune dr Cristian Panaite, care a fondat, alături de Andrea Dragomir, clinica de nutriţie Kilostop, ajunsă acum la un flux lunar de 700 de pacienţi.
Care este secretul popularităţii acestui tip de servicii medicale private, într-o perioadă de declin a cererii generale pentru acestea? Dacă privim statisticile, ne vom da seama: în total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal, potrivit Omnibus. Mai exact, o treime dintre români sunt supraponderali, iar ţara ocupă locul trei în UE la obezitatea infantilă. Pe lângă faptul că aspectul fizic este foarte important pentru unii angajatori, care discriminează candidaţii pe aceste criterii, potrivit unei cercetări BNS, supraponderalii tind să dezvolte afecţiuni asociate, care înseamnă suferinţă şi bani cheltuiţi pe tratament. Iată doar câteva dintre motivaţiile oamenilor dispuşi să plătească mii de lei pe programele de slăbire şi menţinere oferite de centrele de profil.
Programul de milioane
Succesul financiar al acestor clinici stă în structura serviciilor oferite: cu o vizită nu se schimbă modul de viaţă, iar cu un un kilogram slăbit nu se termină lupta cu greutatea în exces. Cu alte cuvinte, cheltuielile totale depăşesc cu mult cei 200-250 de lei plătiţi pe consultaţia iniţială. „Din 2012 am decis să aducem la centru o doamnă psiholog, care să ofere consiliere pacienţilor“, spune Dana Stoian, medic endocrinolog, care, după ani de muncă în clinici private din Timişoara, s-a decis să-și înfiinţeze propria afacere în domeniu, Dr. D. În opt ani, a ajuns la o cifră de afaceri de 250.000 de lei şi o evidenţă anuală de 500 de cazuri noi pe an. Fiind în Timişoara, preţurile unui program standard de slăbit, care durează şase luni, este de 500 de lei, mult mai ieftin decât în Capitală. La clinica Kilostop, o persoană care are de slăbit 30 de kilograme plăteşte în medie 137 de lei pe kilogram, spune managerul Cristian Panaite. Cei mai mulţi oameni care calcă pragul centrelor de nutriţie au încercat tot ce se putea încerca până în acel moment şi, odată ce văd primele rezultate, plătesc oricât pentru a le menţine. Aşa se face că investiţiile iniţiale ajung să se amortizeze într-o lună, cum este cazul clinicii Diet House, care a fost înfiinţată de fostul director al uneia dintre cele mai mari reţele medicale private din Capitală, Medcenter. „Povestea a început acum trei ani, iar ideea a venit în urma unei experienţe personale. Investiţia iniţială a fost de 30.000 de euro. Avem circa 250 de vizite pe lună, iar costul mediu de tratament pentru o lună este de 250 de lei“, spune Corina Olăreanu, directorul executiv al clinicii.
Provincia, la regim
Odată mulţumiţi de veniturile generale de unităţile din Capitală, medicii antreprenori vor să se extindă în alte oraşe. „Avem pacienţi din provincie care călătoresc săptămânal zeci sau sute de km ca să vină la consultaţii. Intenţionăm să deschidem clinici în afara Capitalei, pentru că vom face tot ce putem ca să atingem ţinta de 1.000.000 de kg slăbite şi menţinute sănătos în România“, spune managerul Kilostop. Şi Corina Olăreanu a bugetat pentru anul viitor deschiderea unui centru în provincie şi vrea să angajeze noi medici, pentru că este convinsă că piaţa e în creştere. Şi este adevărat, pentru că numai în Bucureşti au apărut în ultimii trei ani circa 80 astfel de clinici de sine stătătoare şi alte 20 integrate în centre multidisciplinare, care generează anual câştiguri de 15 mil. lei. Iar potenţialul este mare, având în vedere că, deocamdată, doar o mică parte dintre românii cu probleme de greutate se adresează medicilor._
2,5 mld. euro pierde statul din cauza scăderii productivităţii celor cu boli cardiovasculare, care au ca principală cauză supraponderalitatea
180 de zile durează în medie un program de nutriţie şi slăbit, care cuprinde circa 10 etape şi costă, în Capitală, între 600 şi 2.000 de lei
Mulţi apelează la dietele care doar promit rezultate, fără să ţină cont de consecinţe, astfel că doar 1% dintre românii supraponderali merg la medic.
Corina Olăreanu, director Diet House