În luna iunie a acestui an, BCE estima că inflaţia de bază în zona euro va fi de 0,3% în acest an, urmată de o accelerare la 1,5% în 2016 şi la 1,8% în 2017. Aceste estimări au fost supuse la presiuni în ultimele zile pe măsură ce preţul barilului de petrol a coborât sub pragul de 40 de dolari.
'Sunt încrezător că implementarea deplină a programului de achiziţie de active va conduce la o revenire susţinută a inflaţiei la nivelele consistente cu definiţia noastră a stabilităţii preţurilor. Ca întotdeauna, consiliul guvernatorilor este gata să utilizeze toate instrumentele disponibile în cadrul mandatului său pentru a răspunde la orice modificare semnificativă a perspectivei de stabilitate a preţurilor', a declarat Constancio la o conferinţă organizată la Mannheim, Germania.
Scăderea preţului petrolului şi devalorizarea surprinzătoare a monedei chineze în data de 11 august pun noi presiuni asupra inflaţiei în zona euro, care în luna iulie a fost de 0,2%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Recentele evoluţii de pe pieţele mondiale ar putea determina BCE să îşi revizuiască prognoza de inflaţie, care va fi publicată luna viitoare.
Vitor Constancio a apreciat că scăderea inflaţiei în zona euro în luna august se datorează în principal declinului preţului petrolului şi nu constituie în sine un motiv pentru prelungirea duratei programului de relaxare cantitativă. 'Politica monetară nu poate şi nu trebuie să corecteze şocurile externe precum creşterea preţului petrolului pentru că aceste efecte vor dispărea într-o zi', a spus Vitor Constancio.
Începând din luna martie a acestui an, BCE cumpără lunar active în valoare de 60 de miliarde de euro în ideea de a relansa economia zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei.
AGERPRES