Lupta dintre KGB și Securitate pentru Moldova. Patrioţii români din Basarabia şi Bucovina, jocurile operative ale K.G.B.-ului şi reacţia Bucureştiului
„Moscova va folosi aplicaţiile militare comune [din România] pentru a încerca să obţină, aşa cum a făcut în Cehoslovacia, staţionarea permanentă a trupelor sovietice şi, de asemenea, înlocuirea unor înalte oficialităţi de partid şi de stat care s-au opus, într-un fel sau altul, liniei sovietice. (…)
Planurile conducerii sovietice prevăd instigări şi diversiuni în rândul populaţiei şi formarea unor formaţiuni pro-sovietice care să se opună măsurilor luate de guvernul român, atât în plan intern, cât şi extern”.
Afirmaţiile de mai sus fac parte dintr-un raport realizat de serviciul de spionaj militar al R.F.G. în ianuarie 1969 şi au fost incluse de istoricul american Larry L. Watts în lucrarea sa „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni… Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România” (2011).
De ce a fost România ţinta „măsurilor active” ale K.G.B.? Cum s-a împotrivit Gheorghe Gheorghiu-Dej planurilor lui Nikita Hrușciov? Ce demersuri au făcut patrioții din Basarabia şi Bucovina?
Nu ratați dezvăluirile istorice din noul număr al revistei „Evenimentul Istoric”, disponibil începând de astăzi la chioșcuri și online, pe www.edituradecarte.ro, cu livrare gratuită.
Românii americani au luptat pentru România Mare
În anii Primului Război Mondial, românii din Statele Unite ale Americii, au desfăşurat o stăruitoare activitate în sprijinul realizării unităţii naţionale a tuturor românilor, fiind sprijiniţi în acţiunile lor de către publicaţiile de limbă română şi engleză, de către preoţii ortodocşi şi cei uniţi cu Roma.
Cum s-au implicat românii din SUA în susținerea Marii Uniri? Cine a făcut parte din delegația românească care a mers în America în plin proces de făurire a Marii Uniri? Și care a fost poziția bisericilor ortodoxe și greco-catolice din America de Nord față de Marea Unire?
Descoperiți amănunte incredibile în ediția cu nr. 81 a revistei Evenimentul Istoric, disponibilă începând de astăzi la chioșcuri și online, pe www.edituradecarte.ro cu livrare gratuită.
Svastica peste Bagdad. Bătălia dintre Hitler și Churchill pentru petrolul irakian
În 1927, o companie engleză a forat primul puț din Irak. Petrolul a țâșnit atât de puternic încât nu i-au putut face față timp de nouă zile. Explorările geologice au arătat că Irakul are rezerve colosale de petrol. Asta a atras atenția marilor puteri. Mai ales în contextul celui De-al Doilea Război Mondial.
Care au fost primele țări care au încercat să „pună mâna” pe petrolul irakian? Care a fost rolul Franței în această luptă? Ce prevedea armistițiul dintre Marea Britanie și Irak?
Aflați detalii inedite în noul număr al revistei Evenimentul Istoric, disponibil începând de astăzi la chioșcuri și online, pe www.edituradecarte.ro, cu livrare gratuită.
Canal YouTube Evenimentul Istoric
Pentru toți cititorii interesați și pasionați de istorie, Evenimentul Istoric a lansat și canalul de youtube cu același numele pe care îl găsiți aici, canal pe care puteți urmări materiale video la fel de interesante ca cele prezentate în paginile revistei.
Ofertă edituradecarte.ro! LIVRARE GRATUITĂ pentru orice comandă care conține revista EVENIMENTUL ISTORIC sau CAPITAL!
Revistele Capital și Evenimentul Istoric pot fi comandate online pe edituradecarte.ro fără costuri de transport. Pentru orice comandă plasată pe site-ul editurii, care conține cel puțin una dintre cele două reviste, cumpărătorul va avea posibilitatea de selecție ca metodă de livrare ”transport gratuit”.
Oferta este valabilă și în cazul comenzilor pentru alte publicații, cărți și reviste, aflate în oferta Editurii de Carte, cu condiția ca în comanda respectivă să fie inclusă cel puțin una dintre revistele Capital sau Evenimentul Istoric, în limita stocului disponibil.