Chiar si cei mai puternici au probleme. Cu aproximativ 200 de milioane dolari pompati i firme rominesti listate la Bursa sau RASDAQ, fondul de investitii Broadhurst Investments Ltd este de departe cel mai mare investitor de pe piata romineasca de capital si printre putinele ramase dupa retragerea continua a investitorilor de portofoliu. Siminel Andrei, general manager la NCH Advisors INC, societatea care administreaza Broadhurst, este i acelasi timp presedintele Comisiei de Admitere la Cota Burs
Chiar si cei mai puternici au probleme. Cu aproximativ 200 de milioane dolari pompati i firme rominesti listate la Bursa sau RASDAQ, fondul de investitii Broadhurst Investments Ltd este de departe cel mai mare investitor de pe piata romineasca de capital si printre putinele ramase dupa retragerea continua a investitorilor de portofoliu. Siminel Andrei, general manager la NCH Advisors INC, societatea care administreaza Broadhurst, este i acelasi timp presedintele Comisiei de Admitere la Cota Bursei de Valori Bucuresti si, cu siguranta, unul dintre cei mai influenti oameni de pe piata de capital romineasca.
Banii si influenta nu ajuta, se pare, itru totul. Acum, Broadhurst are probleme din ce i ce mai serioase cu o mare parte din companiile i care a investit. Lui Siminel Andrei, cele mai mari dureri de cap i le prilejuiesc tocmai partenerii de afaceri, mai exact actionarii majoritari de la firmele unde Broadhurst are participatii minoritare.
Prea multe firmei portofoliu
Problema nu este noua si nu este doar a Broadhurst. Fondurile straine care au invadat piata la iceputul lui 1997 au avut o singura preocupare: achizitionarea a cit mai multe actiuni la cit mai multe societati listate pe piata. Broadhurst Investment a fost campionul achizitiilor de actiuni, fondul detinind la sfirsitul lui 1997 pachete minoritare la peste 200 de societati listate pe Bursa si RASDAQ.
Necazurile n-au itirziat sa apara. in afara de declinul economic care a urmat dupa 1996, fondurile de investitii s-au confruntat cu probleme care nu tineau de conjunctura economica generala. Fondurile au descoperit curind doi adversari puternici i companiile din portofoliu: managementul si actionarul majoritar.
in privinta managementului, fondurile de investitii au avut, de obicei, o singura solutie: achizitionrea unor pozitii majoritare de catre unul sau mai multe fonduri, desemnarea unor membri i consiliile de administratie si stabilirea unor directii clare pentru management. Cel mai recent caz de acest gen s-a itimplat la societatea clujeana Terapia, unul dintre cei mai mari producatori de medicamente, unde icet, icet, Romanian Investment Fund sau Romanian Investment Company, doua fonduri straine, si-au crescut mereu participarea, iar acum, alaturi de alte fonduri, au o pondere importanta i companie, care contrabalanseaza pozitia dominanta a PAS.
Restringerea participatiilor si concentrarea pe citeva actiuni a fost, de altfel, strategia urmata de toate fondurile straine de investitii care-au ramas dupa 1998 i Rominia. Pentru Broadhurst isa, acest lucru s-a dovdit mult mai dificil de realizat. Siminel Andrei a ales o varianta putin diferita. Broadhurst a decis sa pulseze si a investit si mai multi bani i companiile rominesti. Fondul american a lansat oferta de cumparare dupa oferta de cumparare pe piata RASDAQ sau pe BVB. L?inta n-au fost companiile mari, ci cele mici, dar din aceleasi domenii de activitate. Broadhurst a achizitionat rind pe rind societati cu spatii comerciale, apoi societati de panificatie sau comcerealuri. Apoi, fondul a anuntat public ambitiosul plan: fuziunea acestora si crearea a cite unei companii mari pe fiecare dintre aceste domenii. Semnalul a fost dat de fuziunea Panegrano din Cluj cu Mopariv Rimnicu Vilcea, doua societati controlate aproape i totalitate de Broadhurst.
in orice caz, Siminel Andrei nu este itru totul optimist i ce priveste realizarea acestor planuri: „Procesul de fuzionare este deosebit de dificil, avind i vedere legislatia actuala vizind actiunile (se utilizeaza doar baza patrimoniala)”, spune directorul Broadhurst. L