Nume importante din politică, cum sunt cele ale lui Viorel Ștefan (vicepremier), Marian Neacșu (secretar general PSD) sau Daniel Chițoiu (vicepreședinte ALDE) sunt amintite atunci când se vorbește despre noua structură a Consiliului Autorității de Supravghere Financiară. În interior au început chiar să apară conflicte directe, cel mai aprig fiind cel dintre Ovidiu Wlassopol, în prezent prim vicepreședinte, și Cornel Coca Constantinescu, actual vicepreșdinte pentru sectorul asigurărilor. Având intenția ca, la numirile din toamnă, să ajungă președinte, Wlassopol s-ar afla pe poziții total diferite inclusiv față de actualul președinte, Leonardo Badea.
Deși inițial s-a implicat doar în zona pieței de capital și a pensiilor private, acolo unde are și cea mai largă experiență, Wlassopol a avut o schimbare bruscă de interese imediat după ce l-a adus drept consilier pe Cristian Muntean, fost reprezentant al service-urilor independente. După venirea lui Muntean, Wlassopol s-a concentrat mai ales pe piața asigurărilor, acolo unde a promis o revoluție în numele consumatorilor prin promovarea unor măsuri care ar ajuta și unitățile service. Această abordare, precum și presiunile pe care le face pentru inițierea unui control de amploare la City Insurance, l-au adus într-un conflict deschis cu vicepreședintele Cornel Coca Constantinescu .
Când doi se bat, politicianul decide
Până la urmă, însă, cei care vor decide componența noului ASF vor fi tot politicienii pentru că procedura de audiere și numire este una strict politică. În acest sens, Marian Neacșu de la PSD și Daniel Chițoiu de la ALDE, cunoscuți drept cei care fac în partidele lor listele cu numirile în diverse posturi la stat, vor avea un cuvânt greu de spus. De altfel, Neacșu este și cel care a decis, practic, noua componență a ASF după demiterea lui Mișu Negrițoiu. Despre el se spune chiar că va ocupa postul de președinte, lucru care este, însă, mai puțin probabil. Mai credibilă este informația pe care Capital a dat-o deja, potrivit căreia viitorul președinte ar urma să fie Viorel Ștefan, actual vicepremier și bun cunoscător al planurilor PSD privind pensiile private (sector supravegheat de ASF).
Dacă Neacșu își va impune punctul de vedere în partid, postul de prim vicepreședinte va fi ocupat cel mai probabil de Cornel Coca Constantinescu. Alte planuri au Ovidiu Wlassopol și Cristian Muntean care, prin alte zone de influență din PSD, folosite de Muntean și când a prmovat noua lege RCA, încearcă să obțină postul de președinte pentru actualul prim vicepreședinte.
Ion Giurescu, vicepreședintele pentru pensii, urmează să plece din Consiliu, iar el va fi înlocuit, spun unele surse, fie de Ovidiu Wlassopol (dacă nu se impune ca președinte) fie de altcineva.
Nici Mircea Ursache, militant vocal pentru spargerea ASF în trei sectoare diferite responsabile cu fiecare piață suprevegheată, nu va mai rămâne, probabil, pe postul de vicepreșdinte pentru piața de capital. El țintește, printre altele, către conducerea Fondului Suveran blocat momentan de o decizie a Curții Constituționale.
În locul lui ar putea veni Dan Armeanu, acum membru neexecutiv, dar apropiat al grupului de strategi din jurul PSD și susținător public al actualei strategii de guvernare. Pentru poziția de vicepreședinte pentru bursă a mai fost vehiculat și numele lui Daniel Chițoiu, dar asta arată, cel mai probabil, doar că el va fi cel care va alege un nou vicepreședinte.
(Articol publicat în ediţia de luni, 3 septembrie 2018, a revistei Capital. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)