Cum poate lupta România cu drogurile. Alexandru Rafila: De multe ori, consumul începe în şcoli

Alexandru Rafila

SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat pe marginea celui mai mediatizat subiect al ultimelor zile. El a vorbit despre consumul de droguri și ce măsuri ar trebui luate pentru combaterea acestui fenomen.

Ministrul Sănătății a făcut o serie de comentarii despre tinerii care se află sub influența drogurilor. Subiectul abordat de Alexandru Rafila se află în atenția opiniei publice mai ales după tragedia petrecută în acest weekend, la 2 Mai, când un tânăr șofer de 19 ani, drogat fiind, a omorât doi tineri cu mașina.

În acest context, Alexandru Rafila a ținut să-și spună punctul de vedere despre tinerii care consumă droguri și pun în pericol viața lor și a altor tineri.

Combaterea drogurilor, un fenomen care să ne preocupe pe toți

El a explicat, în direct la TV, că acest fenomen care capătă amploare în țara noastră ar trebui să ne preocupe pe toți.

”Noi venim în consecință. E o consecință tragică care a dus la pierderea vieții unor tineri și până la urmă la o situație imposibilă din punct de vedere moral, al vieții unui alt tânăr care era sub influenta drogurilor. Cred că lucrurile astea trebuie să ne preocupe pe toți. Și aici trebuie să începem cu educatorii acestor tineri pentru că de multe ori consumul de droguri se întâmplă să apară în școli”, a spus Alexandru Rafila.

Protocol de colaborare între Sănătate și Interne

El este de părere că în acest proces de combatere al fenomenului trebuie să se implice toate organele abilitate ale statului.

„Și acolo dânșii trebuie să lucreze îndeaproape cu organismele abilitate care sunt în zona Agenției Naționale Antidrog și în zona Ministerului de Interne, a Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Ministrul Sănătății a menționat că instituția pe care o conduce are un protocol de colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne în ceea ce privește consumul de substanțe interzise de către șoferi.

”Avem un protocol de colaborare cu MAI, inclusiv în situații cum sunt cele cele tragice care s-au întâmplat când există suspiciuni că s-au consumat substanțe interzise de șoferi. Ei pot fi îndrumați dacă nu există posibilitatea către medicina legală ca să fie testați privind utilizarea acestor substanțe”, a spus Rafila.

Tanara in suferinta/ SURSA FOTO: Dreamstime

Tinerii care se droghează au curmat viețile altora

El a ținut să aducă în discuție faptul că sunt părinți care stau puțin cu copii lor și nu interacționează sau nu știu să interacționeze cu ei.

„Aici este nevoie de un parteneriat cu Ministerul Educației în acest sens este binevenit. Tineri sub influența drogurilor au curmat viețile altora și și e absolut insuportabil pentru familii și societate”, a punctat ministrul Sănătății.