Există o perioadă de dezechilibru la nivel mondial. Statele Unite ale Americii nu mai pun preț pe Uniunea Europeană. În schimb, vin cu noi planuri de expansiune, de implicare în politicile altor state și de oprire cu orice preț a influenței Chinei la nivelul Europei. Aceste subiecte au fost analizate și discutate de experți în cadrul podcastului.
Lupta pentru stabilirea puterilor
Dincolo de granițele noastre, are loc un nou scenariu. În spațiul public se discută despre poziția pe care SUA și-au asumat-o odată cu începerea celui de-al doilea mandat Trump. Potrivit ideilor portretizate de Mirel Curea, vorbim de o schimbare a polilor puterii.
„Ne aflăm într-o perioadă unică. Am prins în 1990 dispariția lumii bipolare, băiatul bun – americanul, băiatul rău – sovietic. În condițiile acestea intervine stagnarea. Totul poate funcționa bipolar într-un mod concurențial. În 90’ s-a produs o stagnarea, rămăsese doar americanul și au încercat să inventeze opoziția, amenințarea islamistă.
Lucrurile au ajuns în situația în care apare un nou pol de putere, fie Marea Britanie, fie poate Uniunea Europeană și de partea cealaltă China, India și Rusia care este o putere nucleară. În acest lucru constă unicitatea perioadei în care ne aflăm, se stabilesc noii poli de putere.
Uniunea Europeană va intra în acest pol de putere al Americii? Sau toate lucrurile rele pe care le face administrația Trump în relația cu Uniunea Europeană nu sunt cumva adresate în exclusivitate Germaniei?”, a precizat Mirel Curea.
„Statele Unite se luptă acum cu China”
Robert Turcescu a adus în vedere faptul că există posibilitatea să asistăm la o ruptură a parteneriatului transatlantic, o ruptură între America și Uniunea Europeană. Este o poziție trecătoare sau un plan pe termen lung?
S-a vorbit, de asemenea, și despre implicarea lui Donald Trump în războiul din Ucraina. Mai exact, despre cum convorbirile sale directe cu liderul rus, Vladimir Putin, au adus îngrijorări pe scena europeană. Specialiștii au discutat despre rolul pe care îl va avea Europa în geopolitica europeană.
„În ultimul an, oameni care acum fac parte din administrația Trump au emis în spațiul public viziunea lor despre viitorul SUA au arătat un lucru foarte clar. Statele Unite se luptă acum cu China. În momentul acesta se creionează această lume bipolară, sunt Statele Unite versus China.
Ce își dorește astăzi America, să rupă orice interacțiune directă între Federația Rusă și China. Acesta este interesul, pentru că este nevoie ca statul chinez să nu aibă acces la resursele ieftine sau gratuite ale Federației Ruse.
Dacă asta înseamnă ca Ucraina să fie cedată pe masa de șah Rusiei, asta se va întâmpla. Trump, la sfârșitul primului mandat, a făcut o solicitare către președintele Zelenski, solicitare refuzată. Avea legătură cu presupusele fapte de corupție ale familiei Biden, inclusiv Hunter Biden, de pe teritoriul Ucrainei. La acea vreme și în România erau unii care căutau dovezi. Lucrul acesta nu s-a întâmplat.
Deci, o repulsie a lui Donald Trump personală către Zelenski există. Astăzi se vorbește în SUA de faptul că, dacă Ucraina renunță la Zelenski, lucrurile ar putea fi negociate altfel. Cu Zelenski la putere, nu se poate”, a precizat Vladimir Ionaș.
Uniunea Europeană și jocul politic
Potrivit experților, în prezent, pe scena politică Uniunea Europeană nu mai contează. Nu este o forță care să atragă atenția și interesul. În schimb, UE are un loc în strategia SUA din următoarea perioadă.
Având în vedere confruntarea Statele Unite – China, este nevoie de cineva care să se asigure că forța chineză nu își va extinde influența în statele europene.
„Uniunea Europeană nu contează în acest moment pentru că nu este o federație. Dacă ne dorim să fim o forță politică, economică, militară, trebuie să avem o dezbatere la nivel european despre federalizare, despre Statele Unite ale Europei.
Așa cum arată astăzi, Uniunea Europeană nu are nicio șansă de supraviețuire. De ce? Așa cum ne-a arătat Macron de curând, mulți din Germania și Franța văd Europa formată din țări cu mai multe viteze. Ne amintim discursul lui Donald Trump de la ONU în care spunea că nu este normal ca America să protejeze Uniunea Europeană și Germania, iar Germania să facă afaceri cu Federația Rusă. Delegația germană râdea ironic.
Există o adversitate, nu pot sta împreună la masă să discute în legătură cu nimic din ce se întâmplă în lume. Din punctul meu de vedere, Statele Unite au nevoie de parteneri în Europa care să oprească o eventuală intrare a Chinei în parteneriat cu Uniunea Europeană.
Polonia este partener, există președintele Duda, există partidele, care sunt pro-americani. Românii nu au reușit acest lucru”, a explicat sociologul.
Întregul podcast poate fi urmărit AICI .