Este binecunoscut faptul că, în Bulgaria, e de preferat să nu lași mașina niciun moment nesupravegheată. Nici chiar așa nu poți fi sigur că reușești să scapi de probleme. Pe lângă furtul mașinilor din propria țară, bulgarii se mai confruntă cu o problemă: traficanții străini de mașini care tranzitează țara în drumul către clienții din Turcia sau statele ex-sovietice.
Duminică a avut loc ultima, dar nu și cea din urmă, confruntare dintre polițiștii bulgari și hoții de mașini. De această dată, ținta au fost trei traficanți străini de vehicule care încercau să treacă granița spre Turcia. Conform agenției Novinite, două vehicule de ultimă generație, un BMW X5 și un BMW X6 au fost capturate în timp ce șoferii acestora încercau să le scoată din Bulgaria. Culmea este că, de această dată, șoferii nu erau bulgari ci un olandez și un britanic, însoțiți de o nemțoaică, toți cu vârste cuprinse între 24 și 28 de ani.
Cu ajutorul unui expert din poliția germană, ofițerii bulgari au putut dovedi că seriile caroseriilor celor două vehicule fuseseră modificate și că, în ciuda aparenței de autoturisme care circulă legal, acestea erau furate cu câteva săptămâni în urmă din Olanda, respectiv, Italia.
Și aceasta a fost doar cea mai recentă confruntare dintre poliție și hoți. La începutul lui februarie, nu mai puțin de 15 autoturisme au fost furate în doar trei zile chiar din capitala Sofia. Profitând de faptul că șoferii le lăsau cu motorul pornit și, fie coborau curețe zăpada, fie mergeau să cumpere un ziar, fie însoțeau o cunoștință până la ușa blocului, hoții urcau la volan și demarau în trombă lăsând victimei doar posibilitatea de a chema poliția. Majoritatea vehiculelor furate erau SUV-uri de lux.
În decembrie 2011 polițiștii bulgari au reușit să captureze un vehicul de transport al cărui șofer ridica mașinile sub pretextul că sunt parcate ilegal. Numai că vehiculele nu ajungeau niciodată în parcurile închise ale primăriei, ci în garaje din suburbiile Sofiei unde erau dezmembrate și vândute ca piese de schimb.
Modurile ingenioase de sustragere a vehiculelor și numărul mare de astfel de cazuri, precum și apariția unui fenomen mai nou, tranzitul unor cetățeni străini aflați la bordul unor mașini furate din vest către Turcia sau state ex-sovietice, au impus polițiștilor bulgari să ceară ajutorul colegilor din alte state. Colaborarea cu experți din Austria, Germania, Italia sau Spania a dus, conform Novinite, la recuperarea multor vehicule furate. Din nefericire, fenomenul nu pare a scădea în intensitate, iar sezonul de vară care stă să înceapă are mari șanse să atragă pe litoralul bulgăresc o întreagă armată de hoți de vehicule în căutare de pradă.