În acelaşi timp, Uniunea Europeană /UE/ şi ţările din Comunitatea Economică Euro-Asiatică /EvrAzEs/ pregătesc o trecere la evaluarea riscurilor de către propriile agenţii de rating. Premierul Rusiei, Vladimir Putin, şi-a exprimat deja sprijinul pentru înfiinţarea unei agenţii de rating a EvrAzEs, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

‘Presiunea selectivă la adresa S&P nu este un lucru bun’, declară analistul rus Mihail Koroliuk, comparând situaţia cu ‘un caz Iukos în SUA’ /Iukos, compania ce fusese condusă de Hodorkovski, aflat în prezent în închisoare în Rusia/.

În opinia expertului Aleksei Viazovski, ‘scopul războiului este evident: a struni agenţiile de rating nesupuse, deocamdată doar una’. După cum aminteşte Viazovski, începând din anii 1990, ‘marea troică’ a agenţiilor de rating /Moody’s, S&P şi Fitch/ vizau şi alte ratinguri. În acelaşi timp, experţii recunosc că metodele de evaluare a riscurilor rămâneau în urma progreselor din domeniul financiar. O consecinţă a fost falimentul băncii Lehman Brothers, care beneficiase până în ultima clipa de ratinguri ridicate.

După cum afirmă Viazovski, a acuza de criza din 2008 exclusiv agenţiile de rating este injust. Vinovate sunt inclusiv autorităţile monetare ale ţărilor dezvoltate, care au redus câteva decenii la rând dobânzile, stimulând astfel speculaţiile şi creditele neperformante. ‘Este foarte trist că autorităţile SUA au decis să meargă pe calea ‘ţapului ispăşitor’, menit să distragă atenţia opiniei publice de la politica de creditare iresponsabilă’, subliniază Viazovski.

Expertul atenţionează că, în situaţia în care autorităţile SUA vor submina poziţiile agenţiilor de rating, riscurile din economia mondială vor creşte. Nu vor exista ‘oglinzi’ care să poată spune că ‘regele este gol’. Acest lucru va amplifica şi mai mult disproporţiile şi volatilitatea de pe pieţe. Practic, evaluarea riscurilor ar putea trece de la agenţiile de rating independente către piaţă în general, operaţiunile de pe aceasta devenind cea mai bună metodă de evaluare a situaţiei financiare a unuia sau altuia dintre creditori. Tocmai operaţiunile de pe piaţă au indicat din timp scăderea încrederii în acţiunile Greciei, aminteşte Viazovski.

‘În curând în SUA vor avea loc alegeri. Administraţia SUA are nevoie de vinovaţi pentru deteriorarea situaţiei financiare, iar agenţiile de rating la adresa cărora se fac auzite acuzaţii se potrivesc foarte bine pentru rolul de ‘duşman’ al societăţii americane’, afirmă şi Dmitri Kuleşov, specialist în piaţa internaţională de acţiuni.

După ce Washingtonul va înregistra o ‘victorie’ asupra agenţiilor de rating, este de aşteptată o majorare a influenţei noilor evaluatori: european, chinez şi rus, opinează directorul Agenţiei de rating naţionale a Rusiei, Viktor Cetverikov.
SURSA: Agerpres