Lupte la Baltimore! Situaţia devine periculoasă

Situaţia a fost din nou tensionată în noaptea de marţi spre miercuri în oraşul american Baltimore, din statul Maryland, unde poliţia a recurs la gaze pentru a dispersa zeci de manifestanţi care nu au respectat interdicţiile de circulaţie în vigoare de la ora locală 22.00, relatează AFP.

''Poliţiştii au folosit acum spray-uri cu piper în faţa unei mulţimi agresive'', a anunţat poliţia pe contul său de Twitter, după ce a indicat că unii indivizi au aruncat cu obiecte în poliţişti. Potrivit poliţiei, care a trebuit să înfrunte un grup ''agresiv şi turbulent'', un incendiu a fost provocat de către ''criminali'' în faţa unei biblioteci.

Mai multe canale de televiziune, inclusiv CNN, au relatat, de asemenea, despre folosirea de fumigene şi gloanţe de cauciuc. Zeci de persoane se aflau încă la ora locală 22.00 pe străzile din Baltimore, unde mii de militari şi poliţişti au fost desfăşuraţi marţi seara înainte de introducerea unor restricţii de circulaţie pentru o perioadă de săptămână.

Timp de câteva minute înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie, valabile între orele locale 22.00-05.00, maşini ale poliţiei au patrulat pe străzi, şi chiar un elicopter a survolat oraşul, anunţându-i prin megafoane pe locuitori despre iminenta intrare în vigoare a măsurii.

Violenţele au izbucnit luni, după înmormântarea unui tânăr de culoare, Freddie Gray, de 25 de ani, care a murit cu câteva zile mai înainte în circumstanţe încă inexplicabile, în timp ce se afla în arestul poliţiei, o dramă ce indică încă o dată neîncrederea dintre comunitatea de culoare şi poliţie, notează AFP.

În pofida a numeroase apeluri din partea autorităţilor de a nu ieşi pe străzi, grupuri de manifestanţi – în majoritatea lor tineri de culoare – au sfidat marţi seara rândurile de poliţişti în echipamente speciale.

''În această noapte avem 2.000 de membri ai Gărzii Naţionale şi peste o mie de poliţişti în funcţiune'' la Baltimore pentru ''a reinstaura ordinea'', a avertizat, într-o conferinţă de presă, guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan.

Poliţia a avertizat că va aresta orice persoană ieşită pe stradă, cu excepţia celor care trebuie să meargă la serviciu sau care au urgenţe medicale. Autorităţile au făcut apel, de asemenea, la părinţi să-şi supravegheze copiii.

Barack Obama, primul preşedinte de culoare al SUA, a condamnat, ca mulţi alţi responsabili, violenţele care au inflamat luni oraşul cu o populaţie de 620.000 de locuitori, dar a admis faptul că ele sunt relevante pentru o criză latentă existentă între tineretul de culoare şi poliţie.

''Am văzut prea multe exemple de interacţiuni între poliţie şi oameni, mai ales afroamericani, adesea săraci, care suscită întrebări tulburătoare'', a declarat Obama. El a îndemnat poliţia şi comunitatea de culoare la ''introspecţie'' după mai multe incidente în care persoane de culoare neînarmate au fost ucise de poliţişti albi. Aceste drame au provocat manifestaţii care au degenerat uneori în violenţe, îndeosebi la Ferguson, în centrul ţării.

O anchetă a fost deschisă în legătură cu moartea lui Freddie Gray, dar numeroşi locuitori cred că este vorba despre ultimul exemplu al brutalităţii poliţiei cu care se confruntă periodic afroamericanii.

Criticată pentru inacţiunea sa, forţele de ordine nu au reacţionat mai mult luni, ''deoarece era vorba de tineri de 14, 15 sau 16 ani'', a explicat şeful poliţiei Anthony Batts, precizând că circa douăzeci de poliţişti răniţi au avut nevoie de spitalizare, iar aproximativ 250 de persoane au fost arestate de la izbucnirea incidentelor. AGERPRES