Doliu în România! Istoricul Lya Benjamin a încetat din viață

doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

Lya Benjamin, o figură emblematică în cercetarea Holocaustului din România și membru de seamă al comunității științifice, a încetat din viață la vârsta de 92 de ani. Remarcabilul istoric a lăsat în urmă un patrimoniu bogat de cunoaștere și dedicare.

A murit prestigioasa cercetătoare Lya Benjamin

Istoricul Lya Benjamin, cercetătoare remarcabilă și autoare a numeroase lucrări esențiale despre Holocaustul din România, a încetat din viață. Ea a fost un membru activ al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului și al Consiliului Științific al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

„Lya Benjamin (1931 – 2023) – cercetător de prestigiu al istoriei Holocaustului din România, autor a numeroase volume de studii şi documente, a fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România. De la înființarea Institutului, a făcut parte din Consiliul Științific, a participat cu dăruire şi pricepere la proiecte şi conferințe, ne-a sprijinit ori de câte ori am avut nevoie. Nu te vom uita!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook.

Lya Benjamin a lucrat până în ultimul moment, contribuind cu articole pentru „Realitatea Evreiască” sau Revista Baabel și participând activ la evenimente științifice, unde își aducea contribuția cu cunoștințele și atenția sa la detalii, transmite Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România – „Wilhelm Filderman” (CSIER).

Ea a fost un reper al istoriografiei evreiești din România, a cercetat teme dificile şi a spus adevăruri incomode şi, nu în ultimul rând, a fost un model pentru colegi, transmite CSIER.

SURSA FOTO: Facebook – CSIER

A fost și rămâne un reper profesional pentru colegii săi

Recunoscută pentru generozitatea cu care a colaborat cu colegii și tinerii cercetători, Lya Benjamin a lăsat o amprentă adâncă prin mentoratul său, fiind un exemplu de profesionalism desăvârșit.

„Ne amintim vocea ei, atenția ei la detalii, intervențiile ei pentru a completa detalii care mergeau până la citarea paginilor din bibliografie. În ultimii ani a fost prezentă la multe întâlniri înregistrate pe internet ale Centrului şi astfel datorită tehnologiei va fi mereu aici.

În ultimii ani lucra la o biografie, pentru care a lăsat o serie de înregistrări şi însemnări. Mărturiile ei despre istoria trăită ne vor fi din nou utile. Rămâne un reper profesional, un coleg iubit. Colegii, prietenii, cititorii regretă dispariția, dar pentru mulți rămâne aproape în amintire”, arată CSIER, într-o postare pe Facebook.

Lya Benjamin este autoarea a numeroase studii, volume de documente şi antologii privind istoria evreilor din România în general şi, în particular, despre perioada Holocaustului.

A fost membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România și a îngrijit editarea volumului de documente ce a însoțit raportul comisiei (Polirom, 2005). A participat la conferințe și simpozioane în România, Statele Unite, Israel, Germania.

Distinsă cu premii prestigioase pentru munca sa, inclusiv Premiul Ianculovici în 2007, Lya Benjamin a fost o figură respectată pe plan național și internațional. În 2014 ea a fost premiată de Ambasada SUA în România în cadrul Premiilor „Femei Curajoase”.