Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a catalogat discuţiile pe tema pachetului salarial compensatoriu drept ”derizorii” şi a ţinut să precizeze că nu doreşte să beneficieze de niciun fel de salarii de acest fel.
"Discuţiile pe tema compensaţiilor mele salariale au ajuns în derizoriu. Am o carieră de 25 de ani, din care 10 ani de funcţionar public. Nu cred că veţi găsi în spate interese pe care le-am urmărit şi nici acum nu urmăresc acest lucru. Am venit aici pentru că am vrut să împărtăşesc din experienţa mea în construcţia instituţională şi cred că am făcut un lucru bun. Mă interesează lucrurile pe care le-am lăsat în spate. Nu m-a interesat niciodată partea financiară sau durata mandatului, ci să fac treabă. Nu am niciun pachet financiar, nu vreau să fac apel la niciun fel de salarii compensatorii şi care nici nu există. Tocmai asta mie îmi arată micimea nivelului la care se poartă discuţia. Nu despre asta vorbim”, a afirmat, marţi, Negriţoiu.
Acesta a adăugat că de măsurile pe care le-a luat în ultimii ani sunt deranjaţi "cei mulţi" care "au câştigat uşor şi vor să câştige în continuare", precizând că a acceptat să intre într-un "viespar, de care multă lume era deranjată".
"Eu, din această poziţie, financiar am avut numai de pierdut. Noi nu trăim şi muncim numai să devenim bogaţi, ci să avem o misiune socială şi acest lucru am vrut să-l las în urmă. Cât am pierdut financiar, mi-am asumat riscul de a intra într-un viespar de care multă lume era deranjată. Azi, sunt deranjaţi cei care au vrut şi au făcut un ban uşor într-o piaţă care e rămasă cu mult în urmă. A fost un joc din care unii au câştigat, şi sunt cei mulţi, şi care vor să câştige în continuare, şi cei care au pierdut, cei puţini, care de fapt au capitalizat distorsiunile din piaţă. Eu asta am vrut să fac, să ridic vălul de pe pieţe. Nu am ajuns să fac ca majoritatea oamenilor să simtă beneficiile, pentru că ne aflăm la sfârşitul drumului critic – protecţia consumatorilor", a subliniat preşedintele ASF.
Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a fost convocat, luni, la audieri în şedinţa comună a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare cu Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, respectiv cu Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.
Mişu Negriţoiu nu s-a prezentat la audieri, dar a trimis o scrisoare prin care susţine că revocarea sa este ilegală. Tot luni, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, Mihai Tudose, adus în discuţie salariile compensatorii pe care preşedintele ASF ar urma să le încaseze, în cazul revocării.
"Eu, din câte ştiu, funcţionează încă acea impozitare cu 85% în domeniu. Şi chiar dacă le-ar lua, este un drept pe care cel în cauză îl primeşte dacă este dat afară din motive neimputabile lui. Noi tocmai propunem eliberarea din funcţie din motive imputabile lui. Prostul management este un motiv imputabil. Şi, atunci, s-ar putea să nu le primească", a explicat Tudose.
Deputatul Andreea Paul a declarat, în cadrul şedinţei comisiilor reunite, că, potrivit Contractului Colectiv de Muncă din ASF, un angajat disponibilizat încasează opt salarii compensatorii. Potrivit acesteia, preşedintele ASF are un salariu de 13.000 de euro lunar, iar cele opt salarii compensatorii ar însuma 104.000 euro. (Sursa: Agerpres)