Prostata astfel mărită pune presiune pe vezica urinară și provoacă o serie de simptome neplăcute: urinări frecvente, inclusiv noaptea, eliminarea unei cantități mici de urină, cu senzația de golire incompletă a vezicii și jet urinar cu presiune scăzută.

În lipsa tratamentului potrivit, adenomul de prostată (sau hiperplazia de prostată) va determina manifestări clinice tot mai severe, care vor afecta serios calitatea vieții pacientului.

În această situație s-a aflat și Aurel, un bărbat în vârstă de 60 de ani, care avea de mai mult timp dificultăți la urinare. După mai multe amânări, el s-a prezentat la o consultație la Conf. Dr. Marcian Manu, șeful Secției Urologie de la Spitalul Clinic SANADOR.

În urma unei serii de investigații specifice, pacientul a fost diagnosticat cu adenom de prostată și strictură uretrală, o îngustare a uretrei, care îngreuna și mai mult urinarea. Având în vedere aceste două afecțiuni serioase, singura soluție posibilă în cazul lui Aurel a fost intervenția chirurgicală.

Ambele probleme de sănătate au fost tratate în același timp operator. Acest lucru a fost posibil datorită experienței îndelungate a echipei chirurgicale coordonate de Conf. Dr. Marcian Manu, precum și a echipamentelor performante care se regăsesc în Spitalul Clinic SANADOR.

„Sunt mulțumit de toată experiența pe care am avut-o la Spitalul Clinic SANADOR și cu domnul Conf. Dr. Marcian Manu. Programul de tratament, operația, modul în care medicul mi-a oferit toate informațiile, asistenții medicali, toate au fost la înălțime. (…) De când m-am operat, am revenit la două consulturi la domnul conferențiar Manu.

A fost întotdeauna atent, mi-a ascultat toate ofurile și s-a adaptat cu adevărat problemelor pe care le-am avut. Vă spun cinstit, este un om cu care simți că poți discuta deschis. Sunt foarte mulțumit de efectele operației și de cum evoluează lucrurile. În trecut, mă trezeam des noaptea să merg la toaletă.

În prezent, s-a terminat cu acest lucru, acum am un somn liniștit. Îi mulțumesc pentru tot domnului Conf. Dr. Marcian Manu!”, povestește pacientul, care s-a recuperat repede după operație și acum revine periodic la consultații de urologie.

Adenomul de prostată, de care suferea și Aurel, poate fi tratat chirurgical, atunci când afecțiunea este mai avansată sau se asociază și cu alte probleme, cum a fost, în cazul său, strictura uretrală. Ori de câte ori este posibil, operația se poate efectua minim invaziv, laparoscopic sau endoscopic, cu o recuperare mai rapidă a pacientului și riscuri reduse de complicații.

Există însă și cazuri în care poate fi necesară o intervenție chirurgicală amplă, deschisă. Decizia în ceea ce privește cea mai potrivită soluție terapeutică aparține chirurgului urolog, în funcție de starea pacientului și de severitatea bolii.

O altă metodă de tratament este embolizarea adenomului de prostată, prin abord endovascular, o procedură de radiologie intervențională avansată, cu rezultate bune pe termen lung și riscuri reduse, dar care este posibilă numai în anumite condiții, în care există o indicație clară pentru acest tip de tratament.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții care se confruntă cu simptome ale adenomului de prostată beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnostic rapid, precis și de tratament modern, minim invaziv, atunci când acest lucru este posibil. Echipa de chirurgie urologică, cu experiență îndelungată și supraspecializare în acest domeniu, poate realiza orice tip de intervenție chirurgicală pentru afecțiunile prostatei.

De asemenea, pacienții au acces și la tratament prin embolizarea adenomului de prostată, în Departamentul de Radiologie Intervențională al Spitalului Clinic SANADOR, care dispune de două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, pentru un ghidaj imagistic superior în timpul intervențiilor endovasculare, cu folosirea unei doze reduse de radiații.