Un analist de pe Wall Street a dat publicitatii saptamana trecuta un raport care arata ca, anul acesta, aproximativ un milion de utilizatori Windows au migrat catre concurentul Apple. Charles Wolf estimeaza ca numarul de migrari la Mac este mult mai mare decat se estima. “Numarul global de utilizatori Windows care vor cumpara un Mac ar putea depasi 1,3 milioane in 2006, potrivit estimarilor noastre”, adauga analistul de la Needham & Co. Ultimele estimari ale migrarilor de l
Un analist de pe Wall Street a dat publicitatii saptamana trecuta un raport care arata ca, anul acesta, aproximativ un milion de utilizatori Windows au migrat catre concurentul Apple. Charles Wolf estimeaza ca numarul de migrari la Mac este mult mai mare decat se estima. “Numarul global de utilizatori Windows care vor cumpara un Mac ar putea depasi 1,3 milioane in 2006, potrivit estimarilor noastre”, adauga analistul de la Needham & Co. Ultimele estimari ale migrarilor de la PC la Mac se ridicau la 500.000 de utilizatori, dar aceasta cifra subestima amploarea fenomenului. Ponderea s-ar putea de altfel mari si din cauza multiplelor malware (nume comun atribuit tuturor formelor de software nedorite cum sunt virusii, viermii, caii troieni sau hoax-urile) inventate sa atace Windows, singura platforma profitabila pentru “baietii rai”. Ce sens ar avea sa ataci sisteme de operare cum ar fi Linux, Unix sau MacIntosh care, impreuna, au sub 5% din piata mondiala a computerelor personale?
Analistii Needham mai considera ca playerele portabile echipate cu hard-disk vor inregistra un mare succes. Potrivit lui Wolf, Apple isi va pastra pozitia de lider a iPod in acest domeniu cu ajutorul inovatiilor. Dar recentul scandal in jurul fragilitatii iPod Nano, care are o sensibilitate mare a ecranului, mai tempereaza spiritele.
Pe plan local, tendinta mondiala de orientare spre Mac pare ca se respecta: “In Romania, lucrurile merg in aceeasi directie, anul acesta inregistram o crestere substantiala a vanzarilor”, spune Cristian Teodorescu, director de vanzari la Iris, distribuitor autorizat Apple pe piata romaneasca. O singura obiectie: in ultimii doi ani, Microsoft a avansat, de la 2 – 3%, la 15% din piata sistemelor de operare in mare parte si datorita reducerii ponderii pietei negre. Pare evident ca noii clienti Apple din Romania sunt cei care au migrat de pe PC-uri cu sistem de operare piratat catre Mac. Probabil ca, daca tot au ales sa plateasca si pentru un sistem de operare, nu numai pentru computer, exista destui clienti care au ales Apple. Motivul? E “trendy”.
Cei de la Microsoft Romania sunt multumiti de faptul ca intr-o piata in care se cumparau calculatoare fara sistem de operare, cum este cea romaneasca, utilizatorii au inceput sa achizitioneze licente. “La consumatorii individuali, rata pirateriei era 99%, si este foarte imbucurator ca acestia cumpara acum software preinstalat”, spune Paula Apreutesei, Business Strategy Manager la Microsoft. “Nu cred ca ritmurile noastre de crestere sunt mai mari decat cele ale Apple in Romania, dar, ca idee generala, este foarte bine ca oamenii au inceput sa cumpere licente.”
“In mod cert, iPod este locomotiva care a determinat, atat la nivel mondial, cat si in Romania, cresterea vanzarilor de Mac”, sustine Cristian Teodorescu.
si totusi, nu exista inca informatii statistice asupra cotei de piata a produselor Apple in Romania. “Putem insa afirma ca anul acesta suntem foarte aproape de a ne dubla cifra de afaceri in comparatie cu 2004”, spune Teodorescu.
Romanul care cumpara si utilizeaza un sistem Mac are aproximativ acelasi profil ca si corespondentul sau de oriunde din lume. Potrivit observatiilor personale ale lui Cristian Teodorescu, “excluzand specialistii din domeniul editarii grafice si video, este vorba de persoane tinere, cu studii medii sau superioare si cu venituri peste medie”. Asadar, deocamdata, Mac atrage tinerii cu bani si pe cei specializati in materie de computere.
Cu toate ca se confrunta cu procese intentate de utilizatori nemultumiti de iPod Nano, cei de la Apple zambesc catre viitor. Sunt zvonuri care afirma ca nu ar fi exclusa o lansare “la liber” a sistemului de operare Mac OS X, vandut pana acum doar impreuna cu computerele Apple. Dar sa nu uitam ca un alt produs concurent al lui Microsoft, browserul Firefox, s-a confruntat cu primele probleme de securitate de cum a castigat cateva procente din piata Internet Explorer-ului. Cu alte cuvinte, cine nu e prieten cu Microsoft, risca sa sufere de malware.
“Anul acesta, suntem foarte aproape de a ne dubla cifra de afaceri in comparatie cu 2004.”
Cristian Teodorescu,
director de vanzari Integrated Romanian Information Systems, distribuitor autorizat Apple
iPod-ul e vedeta si In Romania
Cristian Teodorescu afirma ca in privinta iPod-ului, micul device ajuns vedeta mondiala in Romania, “piata cunoaste o rata de crestere exceptionala.” Teodorescu reaminteste ca “iPod este cel mai bun produs in categoria dispozitivelor digitale portabile pentru redarea muzicala si video, incluzand aici argumente precum calitatea audio, capacitatea de stocare, modalitatea de gestionare a continutului, integrarea cu sistemele desktop si cu iTunes Music Store, compatibilitatea cu formatele audio-video digitale, manevrabilitate, design.”