Tonul a fost dat de premierul Boris Johnson, care a adus o notă de umor reuniunii, persiflând imaginea de macho a președintelui Vladimir Putin, potrivit Politico.

„Sacourile pe noi sau le dăm jos? Ne putem da jos hainele?” a întrebat, ironic, premierul Boris Johnson în timp ce se așeza la masa aflată în pitorescul castel Elmau din Bavaria, unde cancelarul Olaf Scholz a fost gazda summit-ului G7. El a adăugat: „Trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin”.

Expunere la pieptul gol?

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a continuat aluziile la adresa președintelui rus, care, în trecut, s-a lăsat fotografiat în timp ce călărea, la bustul gol: „Vom avea o expunere la pieptul gol”, a comentat Trudeau, în vreme ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a intervenit adăugând: „Oh, da. Echitația este cea mai bună!”. „Trebuie să ne arătăm pectoralii!”, a revenit Johnson.

În cele din urmă, după ce și-au scos cravatele, nu și sacourile, liderii G7 au făcut tradiționala fotografie de familie.

Imaginile de tip dur s-au întors acum împotriva lui

Pentru liderii G7 acesta a fost cel mai bun moment de a ironiza o serie de imagini publicate în trecut de Kremlin, în care Putin imortalizat la bustul gol călărea, pescuia sau înota în ape înghețate.

Noua sancțiune îi vizează pe rușii bogați

În ciuda momentului menit să detensioneze atmosfera, spectrul războiului din Ucraina a planat asupra summitului G7 de la Schloss Elmau. Liderii G7 au discutat despre eforturile de a izola și mai mult Rusia, Marea Britanie, Canada, Japonia și Statele Unite propunând interzicerea importurilor de aur din Rusia. Sancțiunea i-ar viza pe rușii bogați care au cumpărat lingouri pentru a reduce impactul financiar al sancțiunilor occidentale.

În timp ce liderii mondiali se pregăteau pentru întâlnirea din Bavaria, Kievul a suferit cel mai puternic bombardament, rachetele rusești lovind clădiri rezidențiale și o grădiniță, potrivit primarului Kievului .

Nu ar fi prima dată când Putin bombardează Ucraina într-un moment crucial de pe scena mondială. Rusia a lovit Lvivul în martie, când președintele american Joe Biden a ținut un discurs important la Varșovia în care afirma că Putin „nu poate rămâne la putere”. În aprilie, Putin a lansat un atac cu bombă asupra Kievului la doar o oră după ce șeful ONU, António Guterres, susținuse o conferință de presă cu Zelenski.