Președintele francez s-a întâlnit cu omologul său polonez, Andrzej Duda, și cancelarul german Olaf Scholz, după călătoriile sale la Moscova și Kiev. Emmanuel Macron, a vorbit marți despre "soluții concrete" pentru criza din Ucraina, pentru care ar fi primit avizul omologului său rus și despre care i-a informat la Berlin pe liderii din Germania și Polonia, în urma călătoriei sale la Kiev și Moscova.
Această ultimă întâlnire recuperează formatul „Triunghiul de la Weimar”, dezactivat de unsprezece ani și care acum se adaugă eforturilor de „garantare a păcii în Europa, care este scopul nostru principal”, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz, întors şi el recent de la Washington.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, care a evocat la reuniune întâlnirea pe care tocmai a avut-o cu președintele Chinei, Xi Jinping, a părut să aibă încredere în propunerea pe care Macron le-a împărtășit-o în mod confidențial, întrucât a afirmat că „se poate evita războiul”, deși a adăugat și mai mult dramatism întâlnirii, amintind că „Europa nu a trecut printr-o situație atât de periculoasă de la al Doilea Război Mondial”, transmite ABC.
Cei trei speră să-și unească forțele, prin președințiile rotative deținute în cadrul UE, OSCE și G7, dar vocea principală a fost a lui Macron, care tocmai se întâlnise cu Putin timp de cinci ore la Moscova și apoi cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, alte trei ore, la Kiev.
Macron, încrezător în soluțiile găsite
Macron i-a informat pe șefii guvernelor Germaniei și Poloniei că a obținut în aceste întâlniri un „angajament dublu” din partea Ucrainei și Rusiei de a respecta acordurile și că are încredere că a reușit să identifice „soluții practice concrete” pentru detensionare. Potrivit lui Macron, Putin a considerat că „unele idei abordate” ar putea „pune bazele unui progres comun” și a promis că își va retrage trupele din Belarus, odată ce manevrele vor fi finalizate în februarie. De asemenea, el a fost de acord să ia în considerare propunerile franceze, inclusiv angajamentul ca niciuna dintre cele două părți să nu ia inițiative militare, începerea unui dialog privind dispozitivul militar rus și discuții de pace privind conflictul din Ucraina.
„Nu putem subestima momentul de tensiune pe care îl trăim și nu putem rezolva această criză în câteva ore de discuții”, a avertizat Macron, care a sărbătorit faptul că a obţinut promisiuni de la Putin: „Mi-a spus că el nu va fi cauza escaladării”. La rândul său, Volodimir Zelenski și-a pus speranța în viitorul summit cu liderii Rusiei, Franței și Germaniei, „formatul Normandia”, cu o primă întâlnire a consilierilor joi, la Berlin.
Formatul trilateral poate recalibra abordarea Europei față de Kremlin
La obiectivul de „menținere a păcii în Europa” al lui Duda și Scholz, Macron l-a adăugat pe acela de „menținere a coeziunii poziției europene”, subliniind astfel valoarea întâlnirii Triunghiului de la Weimar. În timp ce Germania și Franța au optat până acum pentru o abordare mai diplomatică, Polonia a adoptat o atitudine mai dură, dar Berlinul este încrezător că formatul trilateral poate recalibra abordarea Europei față de Kremlin.
„Polonia este de acord cu Germania cu privire la necesitatea menținerii unei unități transatlantice strânse față de Rusia și cu Franța asupra necesității de a pune interesele strategice înaintea beneficiilor economice pe termen scurt, cum ar fi Nord Stream 2”, explică Lukasz Maslanka de la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale (PISM).
Principalele dezacorduri dintre Franța, Germania și statele din estul Uniunii Europene privesc „natura asistenței militare pentru Ucraina” și măsurile necesare pentru a descuraja o eventuală agresiune rusă. „Obiectivul este construirea unui front politic comun. […] Chiar dacă în trecut au fost unele declarații ale politicienilor germani care au ridicat îndoieli, acum se pare că vorbim pe o singură voce”, a declarat, ieri, secretarul de stat polonez Andrzej Dera.