El a precizat că problema directivei actuale este că aceasta reprezintă „un cadru prea slab”. 

„Revizuirea directivei privind detaşarea lucrătorilor şi propunerea Franţei nu înseamnă în niciun fel să-i împiedicăm pe transportatorii rutieri români să lucreze peste tot în Europa, dimpotrivă. Problema directivei privind detaşarea lucrătorilor este că astăzi propunem un cadru prea slab”, a arătat Macron. 

Potrivit acestuia, anumite companii din Franţa angajează ”cetăţeni din alte state europene, în general din ţări cu costuri reduse, la costurile din ţările de origine, venind în contradicţie cu ideea pieţei unice, făcând o concurenţă neloială lucrătorilor francezi”. ”Doresc să punem capăt acestui sistem care nu reprezintă spiritul Uniunii Europene şi este de neînţeles pentru concetăţenii noştri”, a spus Macron. 

El a precizat că este necesar un nou acord, cu noi reguli. „Trebuie să ajungem la un nou acord, pentru ca următoarea directivă să limiteze perioada de timp în care se poate detaşa un lucrător,  aceeaşi muncă să fie remunerată în mod egal în aceeaşi ţară şi să întărească şi partea de control”, a arătat Macron. 

În opinia preşedintelui francez, situaţia din prezent nu este una „ideală” pentru România. 

„Ce viitor vă doriţi pentru România? Doriţi ca  salariile din România să rămână la o treime din salariile din Franţa? Vă doriţi ca munca calificată să se dezvolte insuficient? Sau vă doriţi ca ţara dumneavoastră să intre pe deplin în Europa, să aveţi calificări mai bune, să atrageţi talente, să vă păstraţi talentele, să aveţi oameni mai bine plătiţi, care să aibă avantaje sociale şi tranziţia să se facă pe deplin? Înţeleg de la preşedintele dumneavoastră că aţi ales a doua opţiune şi că doriţi ca România să intre pe deplin într-o Europă mai integrată. Deci pentru România situaţia din prezent nu este ideală, este o situaţie în care ţările profită de diferenţele salariale”, a mai afirmat Macron. 

El a subliniat că Europa a fost „extinsă”, dar are situaţii „foarte diferite” în interiorul său. 

„Anumiţi oameni politici – şi nu este cazul preşedintelui dumneavoastră, al cărui angajament european îl salut -, anumite medii de afaceri fac invers de fapt, profită de fondurile structurale, dar dezvoltă un model de dumping social şi fiscal, continuă să scadă taxele companiilor, să păstreze costurile foarte scăzute pentru a atrage companii, profită de acest sistem, dar fără spiritul de convergenţă. Un astfel de sistem va exploda. Nu va avea loc un Frexit, ci o distrugere a Uniunii Europene, o explozie a Uniunii Europene, pentru că nicio ţară dezvoltată şi cu costuri ridicate salariale nu poate accepta ca sistemul să continue astfel”, a menţionat Macron.

AGERPRES