Presa europeană vorbește despre planul de redeschidere propus de doi economiști din Franța ca despre un model fezabil ce ar putea adoptat la nivelul întregului continent. Ideea ar putea să permită călătoriile dintr-un stat într-altul pentru a ajuta sectorul turistic în timpul crizei.
Guvernul francez și-a prezentat pe 7 mai harta de redeschidere a ţării, cu departamente colorate în verde și departamente în roșu.
Această hartă se bazează pe o idee imaginată în urmă cu câteva săptămâni în urmă de către doi economiști, Miquel Oliu-Barton, profesor de matematică la Universitatea Paris-Dauphine, și Bary Pradelski, profesor de economie la CNRS din Grenoble.
Iar acest „sistem care distinge diferitele zone afectate ar putea arăta calea de urmat pentru Europa”, susține presa germană.
Astfel, cu zone roșii și zone verzi, planul francez de ieşire din izolare ar putea inspira alte țări europene. De asemenea, ar putea duce la crearea unei rețele de „zone verzi” care să ajute sectorul turistic.
”Viață fără restricții în anumite zone”
„Ideea lor de pornire a fost simplă: o regiune este împărțită în zone. Când noul coronavirus este sub control, zona este marcată în verde, în timp ce în zonele roșii, riscul de infecție rămâne ridicat.
În zonele verzi, restricțiile pot fi relaxate, în zonele roșii, persistă. Treptat, tot mai multe zone ar trebui să devină verzi, permițând o mai mare libertate de mișcare”.
„Avantajul acestei abordări este că cel puțin în anumite zone, viața poate continua fără nicio restricție”, explică mass media din Germania și că se au în vedere „condițiile locale pentru adaptarea măsurilor de luptă împotriva coronavirusului”.
Pe scurt, un model pentru strategia actuală de redeschidere din Franța. Dar lucrurile sunt mai nuanțate, având în vedere că propunerea celor doi economiști francezi s-a bazat pe „zone mai mici, între 5.000 și 100.000 de locuitori fiecare”.
”Idee fezabilă politic”
Ideea principală este însă că definirea zonelor este „fezabilă din punct de vedere politic”, explică profesorul Bary Pradelski în presa germană.
„La urma urmei, țara trebuie împărțită în zone care au un sens economic și care sunt acceptabile din punct de vedere social”, spune el.
Pentru Germania, landurile (statele federale) ar fi o opțiune evidentă de zonare, potrivit lui Pradelski, dar „ar fi și mai bine să ne bazăm pe raioane mai mici”.
Acest lucru ar permite mai bine luarea în considerare a situației locale, deși, după acordul încheiat în urmă cu câteva zile, Merkel le-a dat mână liberă conducătorilor landurilor pentru ieşirea din izolare.
”Rețea între zonele verzi”
Cei doi cercetători merg chiar mai departe. Ei propun să creeze o rețea între zonele verzi ale fiecărei țări care să permită călătoriile dintr-un stat într-altul pentru a ajuta sectorul turistic în timpul crizei.
Desigur, recunoaște Brady Pradelski, „organismele de control ar fi necesare”pentru a verifica situația virală a fiecărei zone, dar acest lucru ar putea aduce beneficii diferitelor regiuni.
Cei doi economiști au semnat și un articol pe această temă publicat în cotidianul spaniol „El Mundo”.