În contextul invaziei din Ucraina, Occidentul a impus un set de sancțiuni drastice, însă Moscova a venit și ea cu un răspuns răsunător. Președintele Vladimir Putin a cerut ca plata pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană să fie realizată doar prin ruble.

În acest sens, preşedintele francez, Emmanuel Macron, reacționează. Potrivit acestuia, pretenţia omologului său rus, Vladimir Putin, de a accepta numai plăţi în ruble, şi nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici „posibilă”, nici „contractuală”.

Propunerea lui Vladimir Putin este ”interzisă”

Mai exact, documentele semnate cu Rusia nu prevăd o astfel de modalitate de plată. „Această cerere nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o”, a declarat şeful statului francez. Precizările acestuia au fost făcute la finalul summitului european de la Bruxelles, atunci când a fost întrebat despre anunţul făcut miercuri de Moscova.

Totodată, oficialul francez a mai adăugat că Europa va continua să analizeze situația. „Continuăm munca de analiză”, a precizat el. Pe de altă parte, Emmanuel Macron a subliniat clar că textele confirmă faptul că o astfel de măsură propusă de Putin este complet interzisă.

„Toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro. De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual”, a insistat Emmanuel Macron.

În ceea ce privește motivul pentru care Putin a venit cu o astfel de propunere, Macron a declarat că Moscova caută, cu această exigenţă, „un mecanism de ocolire” a sancţiunilor economice şi financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.

Germania este cea mai îngrijorată

Cea mai îngrijorată de o astfel de schimbare este Germania, care a fost și prima țară care a reacționat după anunțul făcut de președintele rus. Germania a denunţat miercuri o „încălcare a contractului” din partea lui Vladimir Putin care a acordat o săptămână autorităţilor ruse să elaboreze noul sistem în ruble.

Menționăm faptul că reacția Germaniei este una de înțeles având în vedere că țara este dependentă de gazul rusesc, care reprezintă aproximativ 55% din importurile sale. La rândul ei și Franța achiziționează o cantitate destul de mare, iar Rusia se folosește de această situație.

„Suntem un foarte mare cumpărător de gaze ruseşti şi ceea ce este trăit ca o vulnerabilitate pentru noi este şi pentru Rusia, care nu poate schimba structura conductelor sale peste noapte”, a ţinut să sublinieze şeful statului francez.