Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că Rusia este „fragilă din punct de vedere politic și militar”, în timp ce Ucraina a obținut angajamente durabile de sprijin din partea aliaților săi.
„Rusia a dat primele semne de divizare”, a declarat Macron la o conferință de presă după summitul NATO de la Vilnius.
Revolta Wagner pune în pericol stabilitatea Rusiei
Președintele francez Emmanuel Macron a dezvăluit că există fisuri în puterea Kremlinului chiar în momentul în care și-a exprimat solidaritatea aliaților ucraineni la summitul NATO.
Președintele Macron a declarat miercuri că Rusia este „fragilă din punct de vedere politic și militar”, citând recenta rebeliune a grupului Wagner, un contractor militar privat loial Moscovei. Tentativa de lovitură de stat, care a fost rapid zdrobită de forțele de securitate ruse, a dezvăluit diviziunile interne și nemulțumirea din sfera de influență a Kremlinului.
Ucraina își asigură un sprijin de durată din partea aliaților
Macron a lăudat, de asemenea, Ucraina pentru rezistența și determinarea sa în fața agresiunii rusești și a declarat că a primit angajamente ferme de sprijin din partea partenerilor săi din NATO. El a spus că Franța și alți aliați vor continua să ofere Ucrainei asistență politică, diplomatică și militară, precum și ajutor umanitar și reforme.
„Este legitim din partea preşedintelui ucrainean să fie exigent cu noi, pentru că el se luptă în teren, pentru că armata lui este angajată şi pentru că el apară integritatea teritoriului său, suveranitatea poporului său”, a spus Macron.
Președintele francez a subliniat că, în pofida tensiunilor și provocărilor din regiune, rămâne angajat în favoarea dialogului și a dezescaladării cu Rusia.
Macron speră să reia discuțiile cu Vladimir Putin
Macron a declarat că speră să reia în curând discuțiile directe cu președintele rus Vladimir Putin și că este pregătit să lucreze la măsuri de consolidare a încrederii și la cooperarea pe probleme comune.
El a spus că dorește să evite un nou Război Rece și să păstreze securitatea și stabilitatea europeană.
„În acest moment de mare incertitudine, trebuia trimis un mesaj clar Rusiei că nu ne va diviza şi nu îi va epuiza pe partenerii europeni şi pe aliaţi şi că aspiraţia Ucrainei la aderarea la Alianţă va fi respectată. Ceea ce trebuie să arătăm în mod colectiv este că timpul joacă acum în favoarea Ucrainei”, a adăugat el.
De asemenea, Emmanuel Macron şi-a reiterat opoziţia faţă de deschiderea unui birou al NATO în Japonia, subliniind că Alianţa nu are o vocaţie regională.
„Sunt un spirit puţin simplist, fără îndoială. NATO rămâne o organizaţie a Tratatului Atlanticului de Nord. Indiferent ce s-ar spune, geografia este încăpăţânată. Regiunea indo-pacifică nu este Atlanticul de Nord şi deci nu trebuie să dăm sentimentul că NATO este o prezenţă geografic instalată în alte zone”, a mai spus președintele francez.