Macron la masă cu Putin: Cinci ore de discuții și nicio dezescaladare concretă

Vladimir Putin Emmanuel Macron

Sursă: Wikipedia

În timpul conferinței lor de presă comune, organizată puțin după miezul nopții la Kremlin, Putin și Macron și-au afișat voința comună de a face totul pentru a evita războiul în Ucraina, dar mai ales au rămas fiecare pe poziția lui.

Cinci ore de discuții cu ușile închise. „Cu prezență fizică”, după cum s-a bucurat Vladimir Putin primindu-l pe Emmanuel Macron luni spre sfârșitul după-amiezii, chiar dacă expresia este relativă. Cei doi șefi de stat au avut o cină de lucru așezați fiecare la câte un capăt al unei mese lungi de patru metri, dând ansamblului aspect de videoconferință cu o traducere asigurată de interpreți din afara sălii, scrie Liberation.

În meniu, comunicat cu bunăvoință presei ca să aibă răbdare: mere cu fructe de mare, supă cu cinci feluri de pește, friptură de sturion sau carne de ren … dar puține anunțuri de reținut. În timpul conferinței de presă comune, organizată puțin după miezul nopții la Kremlin, Putin și Macron au rămas mai cu seamă pe propriile poziții privind criza din Ucraina.

Putin, aluzie la o escaladare nucleară între Est și Vest

Rusia cere din nou revenirea NATO la perimetrul său de dinainte de 1997, denunțând – sub zâmbetul ironic al lui Macron – „încălcările drepturilor omului” în Ucraina. Temperatura scade brusc când stăpânul Kremlinului face aluzie la riscul de escaladare nucleară între Est și Vest, Şi francezul se referă la „necesitatea imperativă” de a proteja pacea în Europa, nu fără a-i da câteva palme omologului său pe care îl acuză în special de „revizuire parțială” a istoriei recente. Şeful statului spune că i-a propus omologului său rus să „construiască garanții concrete de securitate” pentru toate statele implicate în criza ucraineană.

„Președintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea sa de a intra în această logică și de voința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. „La rândul nostru, vom face totul pentru a găsi un compromis care ar putea satisface pe toată lumea”, declară Putin, asigurând că nici el, nici Macron nu doresc un război Rusia-NATO care „nu ar avea învingător”. Un schimb de amabilități diplomatice.

Niciun semn clar de „dezescaladare”

Deoarece pe fond, nu e niciun semn clar de „dezescaladare” pe care Macron spera să-l aducă de la Kremlin, nici angajamentul lui Putin de a reveni în formatul „Normandia”, aceste summituri dintre Rusia, Germania, Ucraina și Franța.

Palatul Elysée reține totuși „angajamentul de a nu lua noi inițiative militare, ceea ce permite să se imagineze o dezescaladare”. Palatul prezidențial a avut grijă să dezumfle așteptările dinainte, nelăsând să se spere, în cel mai bun caz, decât câteva concesii „marginale” ale lui Putin, „chiar absolut nimic”: „Important este să avem această discuție”, se insista în anturajul lui Emmanuel Macron. Ca și când a înnoda dialogul cu președintele rus era în sine obiectivul căutat de președintele francez la Moscova.

În avionul care îl ducea în Rusia, șeful statului sublinia el-însuși obiectivul lui de „a construi un nou cadru” pentru a dezamorsa tensiunile în Europa de Est, dincolo de urgența dezescaladării de la frontierele Ucrainei. „Trebuie să reconstruim aceste soluții concrete împreună”, a repetat el în conferința de presă.

Macron, vizită la Kiev și Berlin

Emmanuel Macron urmează să zboare marți dimineața la Kiev, unde îi va relata despre discuțiile sale cu Putin președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. După o conferință de presă comună, Macron va decola imediat spre Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german, Olaf Scholz, și cu președintele polonez, Andrzej Duda.

Apoi va fi vremea pentru președintele-aproape-candidat să se întoarcă la Paris și să-și reia campania electorală oficioasă, cu o deplasare joi în departamentul Belfort. Sperând, fără s-o spună, că maratonul diplomatic va fi în favoarea sa la urne în aprilie.