După întâlnirea la Kiev cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat, marți, la o conferință de presă, că "acordurile de la Minsk sunt singura variantă capabilă să realizeze o pace solidă în Donbas", lucru pe care i l-a spus şi liderul suprem al Rusiei, Vladimir Putin, lui Macron, luni
Potrivit președintelui francez, și Zelenski împărtășește această idee și, în scopul implementării acesteia, emisarii așa-numitului Grup Normandia (Germania, Franța, Rusia și Ucraina) se vor întâlni din nou, joi, la Berlin, transmite ABC.
Ce i-a cerut Putin lui Macron?
Vladimir Putin i-a cerut lui Macron la Moscova să discute cu Zelenski despre atitudinea sa față de acordurile de la Minsk. El a mai subliniat că, dacă va fi necesar, ambii vor vorbi din nou prin telefon.
Președintele rus a afirmat că, de răspunsul pe care i-l va da Zelenski lui Macron, ar depinde pașii pe care Rusia îi va face în viitor.
Macron a mai declarat că omologul său rus i-a dat garanții că „nu va exista nicio deteriorare a situației sau escaladare a crizei actuale (…) din cauza Rusiei”, ceea ce arată că motivul Moscovei pentru o intervenție ar fi acela că Kievul ar decide să recupereze Donețk și Lugansk (Donbas) prin forță și că desfășurarea de la graniță este în esență intimidantă.
Potrivit președintelui francez, „pentru mine a fost vorba despre prevenirea unei escalade și deschiderea unor noi perspective (…) acest obiectiv a fost atins”. „Acum este posibil să avansăm negocierile” dintre Rusia și Ucraina în cadrul Cvartetului Normandia, a adăugat el. El a clarificat, totuși, că rezolvarea crizei actuale din jurul Ucrainei „ar putea dura încă luni întregi”.
Cu toate acestea, Putin nu s-a angajat să retragă trupele pe care le-a desfășurat de-a lungul graniței cu Ucraina, un punct pe care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a confirmat marți de la Moscova. Zelenski, la rândul său, a subliniat că președintele rus poate spune orice vrea, dar, în opinia sa, „importante sunt faptele”.
Putin a îndemnat Ucraina să respecte acordurile de la Minsk
Președintele ucrainean, care a întârziat cu câteva luni până la o întâlnire cu Putin, a spus că speră să o obțină în curând la un summit al Grupului din Normandia. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat marți că „Rusia nu respinge o întâlnire între președinții Rusiei și Ucrainei”. „Dacă o astfel de întâlnire contribuie cu adevărat la tăierea acestui nod gordian … ne-am întâlni cu oricine ar fi”, a spus Peskov. Dar, potrivit cuvintelor sale, „obiectivele specifice ale unei eventuale întâlniri între Putin și Zelenski nu sunt înțelese”.
Luni, în prezența lui Emmanuel Macron, Putin a numit Ucraina „frumoasa mea” și a îndemnat-o să aibă „răbdare” și să respecte acordurile de la Minsk. Zelenski a fost de acord, marți, că pământul său este „frumos”, dar nu a fost de acord cu Putin că Ucraina ar trebui să fie a lui. Pe 31 ianuarie, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat că implementarea acordurilor de la Minsk va duce la „distrugerea” țării. Deja atunci, Peskov a avertizat că, din cauza acestei poziționări a Kievului, „este greu să vorbim despre summituri”.
Luni, fără a merge mai departe, guvernul ucrainean a reamintit că există „trei linii roșii” pentru ei: niciun compromis asupra integrității teritoriale a Ucrainei, nicio negociere directă cu separatiștii și niciun amestec în politica sa externă. Totuși, conform interpretării Moscovei, acordurile de la Minsk obligă inevitabil să se așeze să negocieze cu rebelii separatiști din Donbas.
Putin i-a spus, luni, lui Macron că Ucraina „a încercat de două ori să ia Donbas cu forța” și „nu vrea să respecte acordurile de la Minsk (…) ignoră opțiunile pentru o reglementare pașnică a situației din Donbas”. Președintele rus a cerut conducerii ucrainene „să îşi adune curajul și să înceapă să pună în aplicare punctele specificate din acordurile de la Minsk”.
Capcana semnalată de ucraineni
Putin îi spusese deja lui Macron, la sfârșitul lunii ianuarie, că „pachetul de măsuri de la Minsk stabilește că trebuie menținut dialogul direct cu Donețk și Lugansk și legalizarea unui statut special de autonomie pentru Donbas”, aspecte în care autoritățile ucrainene văd tocmai capcana, întrucât un dialog fără delimitarea competențelor care trebuie transferate condamnă orice efort de acord la eșec. Încercările de a-i satisface pe separatiști pot continua fără rezultate.
Între timp, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, purtând cască și vestă antiglonț, a vizitat marți trupele ucrainene aflate pe „linia de separare” cu forțele rebele din Donbas, pe front. Cu o zi înainte au fost acolo colegii săi din Austria, Cehia și Slovacia.
Luni, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, dna Baerbock a declarat că noi europenii „nu privim în altă parte. Nu uităm oamenii a căror soartă este în joc în acest conflict. Suntem de partea Ucrainei”, a subliniat ea.