Macron refuză să definească „linia roșie” în privința folosirii de către Rusia a armamentului chimic în Ucraina

Sursă: Dreamstime

Președintele francez, Emmanuel Macron, a explicat faptul că pentru a defini „linia roșie”, țara trebuie să devină oficial un aliat pentru partea aflată în conflict și să intre în război împotriva Rusiei. El a precizat că această decizie trebuie calculată și nu se poate lua așa ușor.

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron refuză să vorbească despre ”linii roşii” în privinţa folosirii armamentului chimic de către forţe ruse în Ucraina, relatează AFP.

”Eu am impus o linie roşie în 2017-2018 în folosirea armamentului chimic în Siria”, a declarat luni într-un interviu şeful în exerciţiu al statului francez.

”Noi am acţionat, Statele Unite, Regatul Unit, Franţa” în vederea distrugerii capacităţilor chimice folosite de către regmul lui Bashar al-Assad, a continuat el.

”Să spui azi că există o linie roşie (…) înseamnă să devii cobeligerant”, adică ”să intri în război cu Rusia, o putere dotată cu arma nucleară, care se află la uşa noastră”, a subliniat el.

În schimb, acest lucru nu înseamnă ”să laşi lucrurile să continue”, ci ”să contnui escaladarea sancţunilor” şi ”să efectuezi proceduri în dreptul internaţional şi în dreptul ucrainean” în vederea ”condamnării militarilor care se fac vinovaţi de atrocităţi”.

Emmanuel Macron, despre dialogul cu Vladimir Putin

Pe de altă parte, președintele francez a declarat luni că dialogul său cu şeful statului rus, Vladimir Putin, a intrat în impas după descoperirea masacrelor în Ucraina, relatează Reuters.

„După masacrele pe care le-am descoperit la Bucea şi în alte oraşe, războiul a luat o turnură diferită, aşadar de atunci nu am mai vorbit direct cu el, dar nu exclud să o fac pe viitor”, a declarat Emmanuel Macron la postul de televiziune France 5.

Rusia a calificat acuzaţiile potrivit cărora trupele sale au executat civili la Bucea în perioada în care au controlat oraşul drept „un fals monstruos” cu scopul de a denigra armata rusă.

Întrebat de ce nu urmează exemplul altor lideri europeni care au mers la Kiev, Macron a spus că o demonstraţie în sine de sprijin nu a fost necesară după invazia Rusiei în 24 februarie în Ucraina.

„Mă voi duce la Kiev, dar voi merge pentru a contribui cu ceva util, nu doar pentru a-mi demonstra pur şi simplu sprijinul”, a afirmat preşedintele în exerciţiu francez, indicând că de la începutul invaziei ruse în Ucraina el a vorbit de 40 de ori la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.