Franța lui Emmanuel Macron speră că Germania va putea avea un guvern înainte de sfârșitul anului, pentru a încerca să evite o paralizie gravă a construcției politice a Europei și să poată „relansa” UE, apărând-i „suveranitatea strategică în fața noii dezordini mondiale”, arată ABC.
În urmă cu două săptămâni, Macron i-a primit la Elysee pe Olaf Scholz și Armin Laschet, candidații SPD și CDU la Cancelaria germană. Ambii au fost de acord cu președintele francez cu privire la chestiuni esențiale în materie europeană, oportunități și „plafonul” „relației privilegiate” dintre Paris și Berlin.
Parisul va prelua președinția rotativă a UE pe 1 ianuarie, cu patru-cinci luni înainte de următoarele alegeri prezidențiale franceze. Întregul proiect diplomatic „macronian” se sprijină pe această matrice: „Afirmarea suveranităţii strategice a Europei”.
Suveranitatea militară (afirmarea unui „pilon european” al securității continentale, complementar NATO) și suveranitatea industrială și tehnologică (în faţa noilor superputeri, începând cu China). Germania lui Merkel împărtăşea aceste proiecte, dar adăugând unele nuanțe. Rămâne de văzut cum va reacționa Germania post-Merkel la ambițiile strategice ale Franței.
Dacă Germania ar avea un guvern stabil de Crăciun, Franța lui Macron ar putea să-și avanseze și să-și apere proiectele de la președinția rotativă a UE, în prima jumătate a anului viitor. Dacă formarea noului guvern german ar fi amânată după Crăciun, președinția franceză a UE ar fi parțial ipotecată.
Efectele alegerilor din Germania
În mod tradițional optimist și voluntar, Emmanuel Macron își lasă purtătorii de cuvânt oficiali și neoficiali să vorbească despre încrederea sa neabătută în marile partide și lideri germani, cărora președintele francez le-a comunicat personal schițele proiectelor sale europene, în timpul întâlnirilor sale recente de la Elysee.
Rezultatul echilibrat al alegerilor din Germania complică relativ optimismul și proiectele Franței „macroniene”.
74% din energia electrică consumată în Franța este de origine nucleară. Iar Macron are o viziune „ecologistă” privind energia nucleară: „Franța este țara europeană care emite cele mai puține tone de CO2, pe locuitor, dintr-un motiv foarte simplu: avem norocul să avem un parc nuclear mare”. Ecologiștii germani nu împărtășesc această viziune energetică a „suveranității europene”.
De la venirea sa la Palatul Elysee, Macron a apărat afirmarea „suveranității europene în materie de securitate și apărare”. După plecarea americanilor din Afganistan și criza submarinelor, Macron consideră că este mai urgent ca niciodată reafirmarea unui proiect european de securitate și apărare, un pilon european al NATO. Germania lui Merkel a avut destul de multe rezerve cu privire la proiectul macronian. Rămâne de văzut cum reacționează viitorul guvern german la astfel de ambiții.
În așteptarea evenimentelor, Franța lui Macron le aprinde lumânări tuturor sfinților francezi, germani și europeni, în speranța că Germania va avea un nou guvern puternic „în curând”. Vom trăi şi vom vedea!