În întâlnirea dintre cei doi președinți au existat multe puncte de convergență dar și unele planuri comune, cum ar fi serviciul civil pentru tinerii italieni și francezi, arată La Stampa.
Paris: S-au întâlnit pe treptele Palatului Elysée, iar tânărul preşedinte Emmanuel Macron i-a strâns cu putere mâinile lui Sergio Mattarella, președintele cu părul alb. Interlocutor privilegiat al lui Macron, chiar și atunci când lucrurile mergeau prost între Italia și Franța (într-adevăr, foarte prost), aceasta fiind de altfel prima călătorie peste graniță a lui Mattarella de la izbucnirea pandemiei. „Relaţia noastră de prietenie consolidează raporturile dintre cele două țări”, a spus președintele italian. Iar Macron: „Franța întâmpină un prieten, dar și o personalitate eminentă care se bucură de tot respectul nostru”.
„Este pentru prima dată când călătoresc în străinătate și sunt fericit să mă aflu aici – a continuat Mattarella. Franța și Italia au o legătură cu adevărat unică, bazată pe valori și viziuni comune”. Iar „relația noastră a fost consolidată de fondul de redresare, o provocare la care ţările noastre au ajuns cu o poziție comună. De fapt, dacă UE a conștientizat necesitatea acestui instrument, acest lucru s-a întâmplat și datorită lui Macron”.
Pandemia a rămas prezentă în toate discuțiile dintre cei doi şefi de stat. „Italia a fost prima țară afectată puternic de Covid – a subliniat Macron – și felul în care ați reacționat la inimaginabil ne-a impresionat pe toți”. Cu toate acestea, „împreună, am reușit să creăm o solidaritate europeană”. „Anul trecut a fost marcat de voința puternică a Germaniei, Franței și Italiei de a construi o ambiție europeană”. „Ne-am exprimat aspirația către o Europă mai dreaptă și mai verde – a continuat președintele francez, referindu-se la discuțiile de astăzi de la Palatul Elysse – care să ofere mai mult spațiu tinerilor europeni”.
Proiectul Macron-Mattarella pentru tineri
În acest sens, Macron și Mattarella au lansat deja un proiect concret: să ofere tinerilor din cele două țări posibilitatea unui serviciu civil franco-italian. „Administrațiile noastre sunt gata să definească rapid modalitățile”, a spus președintele italian. Cei doi au discutat și despre proiectul unui tratat al Palatului Quirinale: „Care trebuie să dea formă acestei relații intense – a explicat Mattarella. Acest tratat de colaborare consolidată este o nevoie naturală” care va trebui să structureze mai bine relația dintre Paris și Roma, prin mecanisme codificate.
Ar putea fi terminat chiar în toamnă. Între cei doi preşedinţi a existat sintonie şi în privinţa situaţiei din Libia (o armonie care nu s-a verificat mereu între Italia și Franța în ultimii ani…) și împreună, au indicat importanța Conferinței privind viitorul Europei, lansată de Macron în luna mai, pentru a colecta informații cu privire la reformele necesare relansării UE, în vederea președinției franceze a Uniunii, în prima jumătate a anului 2022.
Vizita de stat a lui Mattarella în Franța mai are şi o puternică valoare simbolică, reprezentând apropierea definitivă dintre Italia și Franța după tensiunile care au izbucnit în timpul guvernului galben-verde, cu Liga Nordului și M5S la putere.
În februarie 2019, Luigi Di Maio, împreună cu Alessandro Di Battista, s-a întâlnit cu unul dintre liderii mișcării vestelor galbene din Franța, afirmând: „Vântul schimbării a trecut Alpii”. Franța și-a rechemat la Paris ambasadorul din Italia, Christian Masset, lucru care nu se mai întâmplase de la cel de-al Doilea Război Mondial. Și tot în iulie 2019, ministrul de interne de atunci, Matteo Salvini, a părăsit summitul privind migranții de la Paris, pe motiv că „nu luăm ordine de la Macron”.
Atunci, Mattarella a fost ancora de salvare a președintelui francez pentru a proteja relația dintre cele două țări. Astăzi, cei doi prieteni s-au întâlnit din nou.