Liderii Franței și Germaniei susțin dreptul Ucrainei de a lovi siturile militare din Rusia
Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au declarat marți că Ucraina ar trebui să aibă permisiunea de a ataca anumite situri militare din interiorul Rusiei, de unde sunt lansate rachete spre Ucraina, dar nu și alte ținte. Aceasta a fost una dintre principalele teme discutate în cadrul conferinței de presă comune susținute la Meseberg, Germania.
Macron și Scholz: Susținem Ucraina, dar nu dorim escaladare
În cadrul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat sprijinul ferm al Franței pentru Ucraina. Macron a subliniat că, deși Franța susține Ucraina în eforturile sale de apărare, nu dorește să provoace o escaladare a conflictului.
„Susținem Ucraina și nu dorim o escaladare, acest lucru nu s-a schimbat”, a declarat Macron.
Președintele francez a detaliat că, în opinia sa și a partenerilor europeni, Ucraina ar trebui să aibă posibilitatea de a neutraliza siturile militare din Rusia, de unde sunt lansate rachete asupra teritoriului ucrainean. Aceasta ar reprezenta o măsură de apărare legitimă. Totuși, Macron a subliniat că această permisiune ar trebui să fie limitată doar la aceste situri specifice și să nu includă alte ținte din Rusia, inclusiv situri civile sau alte instalații militare.
„Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze siturile militare din care sunt lansate rachete, dar nu ar trebui să le permitem să lovească alte ținte din Rusia și situri civile sau alte situri militare din Rusia”, a adăugat președintele francez.
Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat dreptul Ucrainei de a se apăra, subliniind că acest drept este susținut de normele dreptului internațional și de condițiile impuse de țările care furnizează armele.
„Ucraina are toate opțiunile, conform dreptului internațional, pentru ceea ce face. Acest lucru trebuie spus în mod explicit”, a declarat Scholz.
El a continuat să exprime surprinderea față de criticile venite din anumite cercuri, care sugerează că Ucrainei nu ar trebui să i se permită să se apere eficient.
„Mi se pare ciudat când unii oameni susțin că nu ar trebui să i se permită să se apere și să ia măsuri adecvate pentru acest lucru”, a adăugat cancelarul german.
Divergențe între aliați privind atacurile Ucrainei în Rusia
Cu toate acestea, există o divizare în rândul aliaților occidentali cu privire la sprijinul pentru atacurile ucrainene pe teritoriul rus. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că membrii alianței ar trebui să permită Ucrainei să lovească pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale, o opinie susținută de unii membri europeni ai alianței, dar nu și de Statele Unite.
Germania, în special, manifestă rețineri, temându-se de o escaladare a conflictului care ar putea influența viitoarele alegeri locale și statale. Cancelarul Scholz a refuzat să furnizeze Kievului rachete germane cu rază lungă de acțiune Taurus, care ar putea ajunge la Moscova. De asemenea, Italia se teme de riscul unei escaladări care ar putea implica utilizarea armelor nucleare de către Rusia, în timp ce Marea Britanie și-a dat acordul pentru utilizarea armelor sale în atacuri pe teritoriul rus.
NATO îndeamnă la ridicarea restricțiilor
Președintele francez Emmanuel Macron a explicat că o schimbare notabilă în conflictul dintre Rusia și Ucraina este adaptarea tacticilor de către Rusia. El a precizat că acum Rusia lansează atacuri asupra Ucrainei de la baze situate pe teritoriul său.
„Ceea ce s-a schimbat este că Rusia și-a adaptat oarecum practicile și atacă Ucraina de la baze din Rusia”, a spus Macron.
Instructori francezi în Ucraina? Macron refuză să comenteze
Emmanuel Macron a refuzat să comenteze zvonurile privind trimiterea de instructori francezi în Ucraina, zvonuri care au fost ulterior retrase de Kiev. Putin a afirmat că instructori militari occidentali, inclusiv francezi, au fost deja desfășurați în Ucraina sub pretextul că sunt mercenari.
Macron a stârnit controverse prin faptul că nu a exclus anterior posibilitatea trimiterii de trupe franceze în Ucraina. În ciuda diferențelor dintre ei, Macron și Scholz au arătat numeroase gesturi de bună înțelegere pe parcursul reuniunii guvernamentale franco-germane la castelul Meseberg.
Premiul internațional pentru pace pentru Macron
Marți dimineață, Emmanuel Macron a primit la Münster Premiul Internațional pentru Pace pentru angajamentul său european, în special pentru eforturile de menținere a păcii în Ucraina. Premiul i-a fost acordat inițial pentru dialogul său cu președintele rus în încercarea de a preveni și opri ofensiva rusă în Ucraina în 2022, deși liderul francez a rupt ulterior orice contact cu Kremlinul.
„A face pace este un risc (…) trebuie să găsim căi și mijloace de a continua să discutăm cu inamicul pentru a semna, la un moment dat, un acord de pace”, a subliniat Macron.