“În momentul de faţă noi am dezvoltat acoperire 4G acolo unde am putut. Practic ceea ce facem în prezent nu este un test, este pur şi simplu o posibilitate pentru dumneavoastră de a accesa şi de a folosi serviciile 4G, dar acolo unde am putut. De ce spun unde am putut? Pentru că serviciile 4G în momentul de faţă folosesc spectrul actual, pe care îl folosim pentru serviciul de voce 2G. Am putut să lansăm servicii 4G acolo unde am avut loc. Serviciile LTE lansate anul trecut nu sunt servicii care utilizează spectrul cumpărat special pentru acest scop. Maturitatea serviciilor 4G, din punct de vedere al vitezei, va fi atinsă începând cu aprilie 2014 când vom putea folosi spectrul cumpărat cu acest scop”, a declarat Mădălina Suceveanu Chief Technology Officer Orange România.
 
Orange oferă internet la viteze de până la 21,6 Mbps la nivel naţional

“Am investit şi vom continua să investim în calitatea serviciilor 3G. Anul acesta am finalizat dezvoltarea evoluţiei serviciilor de tip 3G şi mai precis avem viteză de până la 21,6 Mbps naţional. În particular, în oraşele mari şi în 500 de localităţi avem servicii de date care permit viteze de până la 43,2 Mbps”, explică Suceveanu.

Reprezentantul Orange afirmă că 4G este foarte important pentru companie, însă operatorul se va concentra la fel de mult şi pe serviciile 3G.

“Am crescut viteza broadbandului  de la 14 Mbps la 21 Mbps. în principiu mesajul este DA investim în 4G, acest 4G este parte din strategia noastră, este preocuparea noastră pentru viitor, dar serviciul 3G rămâne în continuare un element pe care ne concentrăm”, a adăugat Suceveanu.

În ceea ce priveşte investiţiile,  Orange a cheltuit, anul trecut, 100 de milioane de euro pe dezvoltarea serviciilor, iar anul acesta  suma va fi comparabilă sau mai mare, potrivit lui Suceveanu.

“Investiţiile vor merge către 3G şi LTE. Serviciile 2G sunt în continuare servicii foarte importante şi foarte utilizate. Noi investim în mentenanţa reţelei pentru serviciile 2G, investim în upgrade-uri punctuale ale reţelei. Sunt zone ale ţării unde numărul utilizatorilor de voce creşte, unii dintre ei au nevoie de facilităţi 2G şi atunci există costuri şi investiţii permanente în 2G pentru calitate”, încheie Suceveanu.

Clienții Orange pot folosi momentan internetul mobil 4G în București – în zona centrală și de nord, în zona metropolitană din nordul capitalei, în stațiunile de vacanță de pe Valea Prahovei, în zona Bran-Moieciu și în Poiana Brașov.

Vitezele 4G în rețeaua Orange pot ajunge până la 75 Mbps pentru download și 37,5 Mbps pentru upload, ținând cont de resursele de spectru disponibile în prezent.