“Simplitatea nu este un ţel în artă, dar ajungi fără voie la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor”. Este o frază pe care am citit-o acum câțiva ani la Atelierele Brâncuși din Piața Centrului Pompidou din Paris și care mă urmărește de atunci ori de câte ori mă întâlnesc cu o imagine care surprinde viața sau opera marelui sculptor.
Este totodată esența unei filozofii pe care am regăsit-o apoi declinată în numeroase forme și pe care am admirat-o în măsura în care cred cu tărie că oamenii ar trebui să perceapă realitatea mai puțin prin reprezentările ei exterioare și mai mult prin esenţa lucrurilor care o compun.
Bănuiesc că la asta s-au gândit și inițiatorii proiectului Madame Pogany atunci când au realizat conceptul acestui local. Trimiterea la Brâncuși pare să nu se oprească doar la nume, pentru că spațiul extrem de minimal și de simplu desenat pare să fie redus din capul locului la ceea trebuie să perceapă oaspeții săi, de fapt: Madame Pogany este un spațiu în care tradiția trebuie să-și găsească un loc firesc în lumea modernă. Iar modul în care acest lucru se întâmplă la Madame Pogany este tradus în expresia “gastronomie românească urbană”.
Locul te frapează încă de la intrare prin simplitatea sa aproape austeră. Este de fapt o hală la parterul unei clădiri de birouri, lăsată cu pereții nefinisați de beton și cu toate instalațiile la vedere. Mobilierul este cumva în ton cu restul decorului: mese mari de lemn, metal, banchete și scaune simple. Nu vă recomand să-l vizitaţi în timpul zilei pentru că ar putea să vi se pară de-a dreptul sumbru si rece. Soarele ajunge prea puțin înăuntru și decorul acela nefinisat nu poate contribui prea mult la înveselirea atmosferei. Seara, în schimb, luminile electrice și barul care este destul de spectaculos dau viață locului. Ați putea crede din descrierea mea că avem de-a face cu un soi de lounge. Ei bine nu. Este mai degrabă un bistro. Și e un bistro bun dacă ținem cont de faptul că în jurul prânzului este mai mereu plin. Oare de ce?
În ciuda decorului rece de care am vorbit până acum, Madame Pogany este animat tot timpul de atmosfera pe care o iprimă oamenii angajați acolo, de muzica bună pe care o auzi tot timpul în surdină, de mâncarea care este gătită oarecum la vedere, este gustoasă, este fresh și este vândută la prețuri rezonabile. Prin urmare simpla percepție a formelor poate fi și de această dată înșelătoare. Clienții pot uita de răceala pereților, de lipsa de lumină a locului dacă mâncarea e bună și atmosfera întreținută de oameni angajați acolo este una veselă și caldă.
Eu cred totuși că momentul ideal să vizitezi Madame Pogany este seara. Vă recomand să mergeți în gașcă, să alegeți o seară în care e un concert live, să cereți barmanului să improvizeze niște cocktailuri la început (au niște barmani foarte pricepuți), apoi să gustați din meniul zilei care este aproape sigur făcut după inspirația bucătarului și în funcție de ingredientele proaspete pe care le-a avut la îndemână în ziua respectivă.
Ce-am încercat și ne-a plăcut
La început vă recomand să luați o supă. Fie că este supa de dovlecei cu smântână, fie că este o supă creată în ziua respectivă (14 lei). Mie îmi place și salata de linte cu sfeclă și brânză de capră (18 lei). Pentru felul doi puteți încerca pieptul de pui cu spanac (25 de lei) sau rasolul de vită cu hrean, cartofi și morcovi (35 de lei). Sau felul principal al zilei, dacă vă sună bine. Pentru desert, tortul casei (Madame Pogany) este chiar reușit (18 lei). La prânz am observat că este foarte popular meniul zilei (supa și felul principal făcute la inspirația bucătarului) care costă 22 de lei. Selecția de vinuri este bine făcută și găsiți aici titluri pentru toate buzunarele.
Legendă
Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5
Madame Pogany
Banu Antonache 40
0744.105.613, 0743.661.782
www.madamepogany.ro