Avocatii a mii de victime ale fraudei omului de afaceri american Bernard Madoff solicita construirea unui tribunal international special pentru judecarea escrocului, care va pleda vinovat in fata instantei.

„Aceasta este o problema globala si vrem sa ii gasim o rezolvare mondiala”, a declarat Javier Cremades, avocatul care ar putea conduce alianta celor 45 de case de avocatura care cer infiintarea unui tribunal special. Alianta, creata luna trecuta la Madrid, reprezinta circa zece mii de clienti, victime ale escrocului, a aratat Cremades intr-o conferinta de presa.

„Dimensiunea fraudei lui Madoff, extinderea sa geografica, numarul persoanelor si al institutiilor afectate evidentiaza necesitatea infiintarii unui tribunal financiar international care sa judece conduita abuziva de acest fel”, a mai adaugat Javier Cremades.

Bernard Madoff, in varsta de 70 de ani, detinatorul unei firmei de investitii la New York si fost presedinte al bursei NASDAQ, este anchetat pentru frauda totala de 50 miliarde de dolari, in urma careia zece mii de persoane au fost pagubite.

Suma reprezinta valoarea cea mai mare a unei fraude care a putut fi comisa de un singur om pe bursa americana si mai ales la un raport atat de mare intre suma totala si numarul de pagubitiMadoff a a utilizat „schema Ponzi”, prin care invartea banii proveniti de la investitori printr-o firma fantome de brokeraj, pentru a ajunge tot la el, sub forma de castiguri fara a fi macar investiti.

Cititi si: