Grant de 2 lei/litru de motorină, cantitate totală de 152,4 milioane de litri
Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu a anunțat printr-un comunicat un nou proiect de Hotărâre. Acesta prevede că fermierii din sectorul vegetal vor primi un sprijin financiar de 2 lei/litru de motorină. Acest ajutor este valabil pentru o cantitate totală de peste 152,4 milioane de litri de motorină. Motorina trebuie folosită pentru culturile de porumb, orz, rapiţă și floarea-soarelui.
Ministrul Agriculturii anunță că sprijinul de urgență a fost gândit ca ajutor în urma dificultăților întâmpinate de fermierii români. Ministrul a precizat că aceștia au avut un an dificil.
„Am gândit acest sprijin de urgenţă pentru fermierii români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022”, precizează ministrul.
Acesta a explicat că sprijinul se acordă pentru minimum 1 hectar:
„Sprijinul se acordă beneficiarilor pentru suprafeţele aferente cererii de plată unică pe suprafaţă depusă în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui”.
Suma totală de sprijin pentru această schemă este de aproximativ 304,91 milioane de lei, din care 147,11 milioane de lei provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar 157,79 milioane de lei sunt asigurați din bugetul de stat.
Beneficiarii sunt producătorii agricoli
Măsura de sprijin de urgență se aplică tuturor producătorilor agricoli care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha. Cererea trebuie să fi fost realizată în cadrul ajutorului naţional tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui.
Măsura se aplică și producătorilor care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervenţiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere.
Sprijinul este oferit conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 emis de Comisie la data de 30 iunie 2023. Scopul acestui sprijin este să compenseze producătorii agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.
MADR anunță că implementarea acestui ajutor va fi realizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Aceasta va face demersuri prin aparatul central și prin structurile teritoriale.
Fermierii vor primi contravaloarea ajutorului până la data de 31 decembrie 2023.
Ministerul Agriculturii a mai menționat că este în desfășurare și Programul de rambursare a accizei pentru motorina utilizată în agricultură. Prin acesta, fermierii au beneficiat deja de o rambursare în valoare de 1,63 lei pe litru de motorină utilizată în anul precedent.