Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis un comunicat în care anunță că situația creată pe piețele a șase state membre ale Uniunii Europene va fi abordată în mod unitar, nu separat.
Problema cerealelor trebuie rezolvată în mod unitar
MADR a precizat, totodată, că un text redactat de către specialiști urmează să fie transmis comisarilor europeni pentru Agricultură, respectiv pentru Comerț.
„Astăzi a avut loc în format de videoconferinţă întâlnirea miniştrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria, care a început la orele 11:00 şi s-a terminat la 11:47. În cadrul videoconferinţei s-a pus in discuţie situaţia creată pe pieţele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina.
Prin această întâlnire se continuă demersul făcut de Primii Miniştri din România, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv preşedintele Bulgariei, care au semnat o scrisoare adresată Preşedintei Comisiei Europene, prin care s-a solicitat luarea unor măsuri concrete in vederea îmbunătăţirii situaţiei.
În cadrul videoconferinţei am convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci in mod unitar de către cele şase state-membre.
Am agreat cu toţii, ca experţii noştri să redacteze o informare, pe care să o agreăm la nivel politic după care să fie prezentată atât în cadrul Consiliului de miniştri ai Agriculturii din 25 aprilie, cât şi transmisă comisarilor europeni pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, şi respectiv pentru comerţ, Valdis Dombrovskis”, se arată în comunicat.
Slovacia a interzis cerealele din Ucraina
Vă reamintim că Slovacia a decis să interzică cerealele ucrainene după ce un lot de grâu din Ucraina cu o greutate de 500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.
Ministrul Agriculturii din Slovacia a transmis un comunicat citat de Kiev Independent în care anunță că alături de instituțiile subordonate vor colecta mostre din toate cerealele și făina venite din Ucraina, care sunt deja depozitate în țară.
„Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate.
Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii Agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine, care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina. MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale”, relatează sursa citată.