Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, şeful MADR şi-a exprimat intenţia de a identifica modalităţi concrete prin care ar putea fi transferat către România know-how-ul de care dispune statul Israel în aceste sectoare din agricultură. 

În context, diplomatul israelian a propus acordarea unor burse pentru studenţii români din agricultură, precum şi trimiterea unor experţi din Israel în România pentru identificarea nevoilor din sector, iar ulterior să fie propuse soluţii concrete de cooperare. 

Ministrul român al Agriculturii a prezentat ambasadorului Tamar Samash proiectul privind constituirea corpului ataşaţilor agricoli în cadrul ambasadelor României din diferite ţări ale Uniunii Europene şi din ţări terţe, inclusiv în statul Israel. 

În opinia oficialului israelian, România are multe avantaje pe care trebuie să le pună mai bine în valoare, fiind amintite calitatea solului, condiţiile climatice, precum şi produsele agricole de "foarte bună calitate". În acest sens, ministrul Irimescu a punctat că este foarte importantă "asocierea fermierilor în cooperative, pentru a-şi eficientiza exploataţiile şi a le orienta către piaţă". 

Potrivit MADR, acordul între Guvernul României şi Guvernul Statului Israel pentru cooperare în domeniul agriculturii, semnat la Ierusalim la 3 august 1998, a fost reînnoit prin semnarea la 24 octombrie 2013 a Memorandumului de Înţelegere între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Statul Israel.

AGERPRES