Ministerul Agriculturii propune o schemă de ajutor de stat prin care statul să subvenţioneze, în perioada 2010-2012, 45% din rata dobânzii la creditele bancare contractate de producătorii agricoli, printr-un efort financiar estimat la 105 milioane lei.
„Subvenţia reprezintă diferenţa dintre dobânda pieţei stabilită prin contractele de credit încheiate cu instituţiile de credit sau instituţiile financiare nebancare şi dobânda de referinţă comunicată de Comisia Europeană.
Având în vedere nivelul mediu actual al dobânzilor bancare, de circa 18%, şi cel al dobânzii de referinţă pentru România de 8%, se apreciază că această subvenţie reprezintă o reducere anuală de 45% a sumelor reprezentând dobânzile plătite la credite”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă elaborat de MADR.
Ministerul notează că, în contextul crizei economice, producătorii agricoli se confruntă cu o lipsă acută de capital, în condiţiile în care inputurile utilizate în agricultură înregistrează creşteri constante ale preţurilor, iar cele ale produselor agricole primare nu se încadrează în acelaşi trend crescător. În plus, veniturile agricultorilor din România au scăzut cu 18,3% în 2009 comparativ cu anul anterior.
Valoarea subvenţiei nu va depăşi 15.000 euro
Schema se va aplica tuturor contractelor de credit încheiate de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ până la 31 decembrie 2010, iar subvenţia se va calcula pentru dobânzile plătite pâna la data de 31 decembrie 2012.
Astfel, pentru dobânda plătită în anul 2010 plăţile se fac în 2011, pentru cea aferentă anului 2011 banii vor fi acordaţi în 2012, iar pentru dobânda plătită în 2012 plăţile se fac în 2013.
Valoarea totală a subvenţiei nu va putea depăşi echivalentul în lei a 15.000 euro pentru fiecare beneficiar. MADR estimează că această schemă va putea fi aplicată pentru aproximativ 500 de beneficiari.
„Aplicarea schemei de ajutor de stat va putea permite beneficiarilor de credite bancare desfăşurarea activităţilor de producţie din agricultură cu reduceri semnificative ale cheltuielilor curente şi implicit, creşterea rentabilităţii agricole”, se explică în proiectul ministerului.
Sumele necesare vor fi alocate din bugetele Ministerului Agriculturii din anii 2011, 2012, 2013, respectiv aproximativ 35 milioane lei anual.
Pentru fundamentarea impactului financiar asupra bugetului general consolidat s-au luat în calcul volumul creditelor accesate în anii 2008 şi 2009 pe baza Legii creditului agricol şi nivelul mediu al dobânzii bancare. Potrivit acestor date, media bobânzilor plătite în cei doi ani a fost de aproape 200 milioane lei, iar niveul mediu al dobânzii s-a ridicat la 20%.