Pana nu de mult, asociam Spania cu toreadorii, cu ritmul castanietelor, cu Cervantes si al sau cavaler ratacitor Don Qijote, cu Picasso, cu plantatiile de maslini, cu vinurile bune, cu mancarea tipic mediteraneana si cu mult, mult soare. In schimb, nu stiam mai nimic despre capitala acestei tari.
Peste trei milioane de locuitori, 23 de districte, 60.000 de locuri in hoteluri (50% fiind de patru si cinci stele), 70 de muzee, 22 de terenuri de golf, trei palate care gazduiesc congrese internationale, cea mai mare arena din tara destinata luptelor cu tauri (peste 20.000 de locuri), un Palat de Cristal, un Muzeu de Ceara, nenumarate institutii de cultura, catedrale si mii de opere de arta conservate impecabil. Acestea au fost primele lucruri noi pe care le-am aflat despre Madrid. In plus, am descoperit o clima usor neprietenoasa, in sensul ca in urma cu doua saptamani, cand la Bucuresti erau 30oC, aici nu se inregistrau mai mult de 16oC, din cauza lantului muntos care inconjoara regiunea.
Madridul este extrem de bogat in colectii de pictura, majoritatea expuse in trei dintre cele mai importante si impozante muzee din lume: Prado, Thyssen – Bornemisza si Regina Sofia.
Un tur panoramic al orasului dezvaluie privirilor monumente remarcabile, printre care bisericile San Isidro sau San Francisco el Grande, manastirile Descalzas Reales sau Encarnacion, fantanile Cibeles si Neptuno, Poarta Alcala sau o parte a fortaretei Puerta del Sol. Aproape 3.000 de oameni lucreaza in bancile reunite in centrul financiar al orasului, zona denumita de catre localnici „Manhatann de Madrid,,.
In urma cu 500 de ani, Plaza Mayor servea ca loc de desfasurare a targurilor saptamanale, apoi ca scena a luptelor de tauri. Astazi este spatiul de desfasurare a festivalurilor locale. Pe langa arhitectura deosebita veti descoperi o multime de cafenele si de magazine cu suveniruri. Va recomandam insa sa fiti atenti la buzunare, genti si alte lucruri personale si sa tineti cont de faptul ca aici preturile sunt mai mari decat in alte zone.
Chelnerii cantareti de la
El Cafe de la Opera
Madridul nu este deloc un oras monoton. Spectacolul strazii este captivant. Intre orele 14.00 si 17.00, restaurantele, cafenelele, terasele si tavernele sunt foarte aglomerate si zgomotoase, deoarece toata lumea mananca. In general, pentru spanioli, gastronomia tine de traditie, de cultura si de comunicare. Astfel, intre un pahar de Sangria (vin cu bucati de fructe) si o cafe con hielo (cafea cu gheata), intre o paella (mancare pe baza de orez, originara din Valencia) si o banderilla (frigaruie) se discuta afaceri, se incheie contracte, se fac si se desfac casnicii. In aceste conditii, nu este de mirare ca cea mai cautata profesie este cea de bucatar si ca un specialist in gastronomie poate castiga chiar mai mult decat un bancher.
Viata de noapte a madrilenilor este, la randul sau, fascinanta. Iar daca veti alege sa calatoriti sub indrumarea unor profesionisti ai turismului, surprizele se vor tine lant. Astfel, prin intermediul agentiei CMB Travel, am aflat ce inseamna Una cena cantada: o cina servita intr-un local in care cei care iti toarna in pahare si iti aseaza platourile pe masa incep sa interpreteze arii celebre, pentru ca nu sunt simpli chelneri, ci angajati ai Operei din Madrid sau studenti la Conservator. Intr-o alta seara, pe langa cina, am savurat si un incendiar show sustinut de membrii trupei Corral de la Moreira, dezlantuiti intr-unul din cele mai senzuale dansuri din lume, flamenco.
Amatorilor de corrida le spunem ca la arenele Monumental de las Ventas din Plaza de Toros sunt uneori cozi kilometrice la casele de bilete. Mai ales atunci cand evolueaza cei mai frumosi, mai curajosi si mai in voga toreadori. Confruntarea dintre ratiune si instinct este dramatica. Totusi, reprezentatia nu trebuie ratata: veti deveni mai intelepti si va veti baza pe argumente solide, izvorate din propria experienta, atunci cand o sa sustineti sau o sa combateti astfel de manifestari.
De altfel, oriunde va veti afla in Spania, cu certitudine veti avea parte de diversitate, de experiente unice si, mai ales, de o vacanta de neuitat.

Este bine de stiut

Moneda unica folosita pe teritoriul Spaniei este euro. Va punem la curent cu preturile practicate in Madrid. Pentru amatorii de shopping avem o remarca speciala: intre orele 13.00 si 18.00, toate magazinele sunt inchise.
· Tichet metrou si autobuz: 1,10 euro/ 1 calatorie; 5,20 euro/10 calatorii
· Tarif taxiuri: 2 euro/km
· Cafea: 1,30 – 3,10 euro
· Apa minerala plata la 1/2 l:
1,00 – 1,20 euro
· Suc natural de portocale:
2,40 – 3,10 euro
· Bere: 1,20 – 3,00 euro
· Tapas: 3,00 – 20,00 euro
· Bilete la opera: 5,40 – 121 euro
· Flamenco: 23,00 – 26,00 euro
· Intrare muzee (adulti):
3,01 – 6,00 euro
Nota: Madrid Card este un card turistic care asigura accesul liber in 40 de muzee din Madrid, utilizarea gratuita a transportului public, reduceri consistente de preturi in anumite magazine, restaurante, sali de spectacole etc. Se poate achizitiona de la unul din numeroasele centre de informatii turistice din Madrid: 28 euro/1 zi; 42 euro/2 zile; 55 euro/3 zile.

Alegerea Capital: paradores – castelele medievale ale andaluziei (prin CMB TRAVEL)

· Oferte CMB TRAVEL
Varianta 1: Andalucia in 7 zile – circuit Madrid, Cordoba, Sevilla, Granada, Toledo; tarif: 914 euro/persoana in camera dubla; perioada de valabilitate: 1 aprilie – 31 octombrie 2003.
Categorie excursie: HHH
Varianta 2: Paradores in Andalucia – circuit; cazare in castele si palate din Spania, devenite acum hoteluri de lux de HHHH si HHHHH; tarif: 1.399 euro/pers. in camera dubla; date de plecare: 6 iulie, 17 august, 7 septembrie si 19 octombrie.
Categorie excursie: HHHH
Ambele variante includ in tarif bilete de avion (Tarom).
· Oferte Paralela 45
Costa Brava – cursa charter Bucuresti Barcelona si retur; perioada: 23 – 30 iunie 2003; cazare in Hotel Royal Beach HHHH; tarif: 590 euro + 750.000 lei/persoana, in camera dubla;
Circuit Spania – Barcelona, Madrid,
Toledo, Sevilla, Cordoba, Granada,
Valencia; tarif: 595 euro + 1.900.000 lei; cazare in hoteluri de HHH si HHHH.
· Oferte Go Travel
Mallorca – cazare 7 nopti, Hotel Belgravia HH; tarif: 516 euro/persoana in camera dubla in perioada 11 iulie – 31 august si 471 euro intre 1 si 30 septembrie.
Mallorca – cazare 7 nopti in Hotel Verimar H; tarif: 399 euro/pers. pana la 31 aug. si 377 euro intre 1 si 30 sept.