Spania, amenințată cu inițierea procedurii de infringement pentru deficit bugetar excesiv, încearcă să obțină o ”derogare” de la Comisia Europeană, informează El Pais.
Guvernul de la Madrid consideră o sinucidere trecerea de la un deficit de 8% din PIB, în 2011, la 4,4% anul acesta (o tăiere de 40.000 de milioane de euro), așa cum prevede calendarul aprobat de Comisia Europeană.
De aceea, Spania dorește să renegocieze aceste cifre și să ceară Bruxelles-ului o abordare mai puțin abruptă a situației economice dificile a acestei țări lovită de criză.
Obiectivul cabinetului Rajoy este ca, în 2012, deficitul să se situeze în jur de 5%. Acest lucru presupune tăieri mai puțin dramatice, de circa 30.000 de milioane de euro, care, în opinia autorităților de la Madrid pot fi susținute.
Astăzi, Spania așteaptă prognoza Comisiei Europene în ceea ce privește creșterea economică, prognoză care se pare că va fi mult mai pesimistă decât cea din luna octombrie a anului trecut.
În toamna lui 2011, Bruxelles-ul prevedea o creștere de 0,7% a economiei iberice, însă situația s-a schimbat mult de atunci. Astăzi, Spania numără 5,5 milioane de șomeri, iar economia este în cădere liberă. Acest lucru se reflectă în previziunile FMI – scădere economică de 1,7%.
Amendă de un miliard de euro
UE a anunțat că va lua măsuri împotriva noului guvern instalat la Madrid pentru că a întârziat să aplice măsuri de austeritate din cauza viitoarelor alegeri regionale, care vor fi organizate luna viitoare.
Executivul comunitar a deschis procedura de dificit excesiv împotriva Spaniei în aprilie 2009.
Procedura prevede sancţiuni sub formă de amenzi pentru statele din zona euro care depăşesc limita de deficit bugetar de 3% din PIB prevăzută în Pactul de Stabilitate şi Creştere, în timp ce ţările membre UE din afara zonei euro pot fi penalizate prin reducerea fondurilor structurale.
Astfel, Madridul ar putea fi sancţionat cu amenzi de până la 0,1% din PIB pentru că nu a redus deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele faţă de UE.
Spania a avut în 2010 un Produs Intern Brut de 1.062,6 miliarde euro, astfel că sancţiunea maximă aplicabilă ar fi de aproximativ un miliard de euro.