Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat marți, 30 noiembrie că 46 de români și 24 de străini din alte țări europene sunt blocați temporar în Africa de Sud din cauza anulării unor curse aeriene. Cetățenii europeni au zburat cu un avion din Johannesburg la ora 03:45 și ar urma să ajungă la 15:30 în București. Din totalul persoanelor care intenționează să ajungă în România, șapte cetățeni români nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, iar aceștia sunt încă în Cape Town.
„Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România).”, a transmis MAE într-un comunicat de presă.
Ce se întâmplă cu românii care au rămas în Cape Town
Conform MAE, reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu românii care nu au reușit să se îmbarce în avion și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România.
Realizarea listei de pasageri și îndeplinirea procedurilor și formalităților necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, menține legătura permanentă cu cetățenii români, informându-i constant despre etapele operațiunii de repatriere. Ba mai mult, a fost menținut contactul cu autoritățile sud-africane pentru a facilita coordonarea și stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.
Persoanele testate pozitiv rămân în Africa
Valeriu Gheorghiță a anunțat că oamenii, ajunși din Africa de Sud în România, vor fi testați înainte de îmbarcarea în avion și vor fi obligați să rămână în carantină timp de două săptămâni, dacă rezultatele verficării demonstrează că sunt contaminați. Această regulă se va aplica chiar și românilor testați pozitiv, nevoiți să rămână în Africa până se vindecă.
„Este important să știm statusul acestor persoane încă de la început. Dacă o persoană e testată pozitiv la urcarea în avion, sub nicio formă nu cred că va urca în avion. Categoric va rămâne în Africa de Sud, până se negativează. Vor fi identificate și persoanele contact. Într-un astfel de caz, lucrurile s-ar complica.”, a spus Valeriu Gheorghiță, potrivit gandul.ro.