Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească cu avionul spre/dinspre aeroportul Bruxelles-Charleroi că pe 15 şi 16 iulie va avea loc o grevă a piloţilor filialei Ryanair din Regatul Belgiei, ceea ce va determina perturbări ale zborurilor acestei companii.
Piloții Ryanair din Belgia vor fi în grevă pe 15 și pe 16 iulie
Pasagerii sunt rugaţi să urmărească pagina de Internet a aeroportului Charleroi www.brussels-charleroi-airport.com sau a companiei Ryanair pentru a se asigura că nu a fost anulată cursa programată, a mai transmis instituția.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: +3223475338, +3223436935, +3223441658, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României din Regatul Belgiei: +32497428663.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet bruxelles.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, este la dispoziţia cetăţenilor români care se deplasează în străinătate.
MAE, avertizare de călătorie pentru Grecia
Tot marți, pe 11 iulie, MAE a emis o avertizare de călătorie pentru Grecia, avertizând cu privire la caniculă și la riscul ridicat de incendii.
MAE avertizează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a emis un cod roșu de caniculă (temperaturi care vor atinge valoarea de până la 43 de grade Celsius), în intervalul 11-17 iulie 2023, pentru întreg teritoriul țării.
Totodată, autoritățile elene au emis o avertizare privind creșterea riscului apariției incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (ex.: crengi, vegetație, frunze, ace de pin uscate) și existența condițiilor de propagare rapidă a unor potențiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.
MAE a mai precizat că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera, astfel, apariția unui focar de incendiu.