MAE, avertizare de călătorie pentru Franța

MAE, avertizare de călătorie pentru Franța. Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză că, joi, șapte sindicate ale angajaților din sectorul public (CGT, CFDT, UNSA, FSU, Solidaires, CFE-CGC, FA-FP) au lansat un apel la grevă la nivel național.

Având în vedere că la grevă vor participa și controlorii de trafic aerian, Direcția Generală a Aviației Civile (DGAC) a solicitat companiilor aeriene să își reducă orarele de zbor pentru ziua de joi. Sunt așteptate posibile perturbări ale traficului aerian.

Cetățenii români sunt sfătuiți să verifice informații actualizate privind condițiile de transport pe site-urile www.parisaeroport.fr și pe paginile companiilor aeriene.

Franța
SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români că, în caz de nevoie, pot solicita asistență consulară contactând Consulatul General al României la Paris la următoarele numere de telefon: +33 1 47 05 29 66 și +33 1 47 05 27 55. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și vor fi preluate de operatorii Call Center, care asigură asistență în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români care se află într-o situație dificilă, deosebită sau de urgență pot apela numerele de telefon de permanență, disponibile în funcție de circumscripția consulară de reședință, după cum urmează:

  • Consulatul General al României la Paris: +33680713729;
  • Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164;
  • Consulatul General al României la Lyon: +33643627736;
  • Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să acceseze următoarele pagini de internet pentru informații suplimentare și actualizate: paris.mae.ro, cgparis.mae.ro, lyon.mae.ro, marsilia.mae.ro, strasbourg.mae.ro, și www.mae.ro.

Guvernul francez, demis prin moțiune de cenzură

Amintim că guvernul condus de premierul Michel Barnier a fost demis miercuri printr-o moțiune de cenzură adoptată de Adunarea Națională a Franței, marcând un eveniment fără precedent din 1962, potrivit agenției France Presse. Moțiunea a fost inițiată de alianța dintre stânga și extrema dreaptă și a obținut 331 de voturi, cu mult peste pragul majorității necesare.

Această demitere intervine la doar trei luni de la preluarea mandatului de către Michel Barnier și la șase luni după ce președintele Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională, convocând alegeri legislative anticipate. Rezultatele acestor alegeri au condus la o Adunare Națională fragmentată în trei blocuri principale: alianța de stânga, macroniștii și extrema dreaptă, niciunul dintre ele nereușind să obțină majoritatea absolută.

Criza politică din Franța s-a adâncit după ce guvernul a recurs la articolul 49.3 din Constituție pentru a adopta bugetul asigurărilor sociale fără aprobarea Parlamentului. Decizia premierului Michel Barnier de a accepta solicitările partidului Rassemblement National (RN) a stârnit controverse majore, fiind percepută drept o amenințare la adresa echilibrului politic și financiar al țării. Mai multe puteți citi aici.