„În consecinţă, se recomandă cetăţenilor români să amâne călătoriile neesenţiale, iar celor care sunt prezenţi în Republica Belarus în perioada următoare să urmărească regulat anunţurile mass-media pentru a se informa cu privire la evoluţiile locale, să manifeste prudenţă şi să îşi programeze călătoriile pe teritoriul ţării în consecinţă”, transmite MAE.
MAE subliniază că există posibilitatea înăspririi controalelor la punctele de frontieră terestre şi aeroportuare ale Republicii Belarus şi multiplicarea cazurilor de interzicere a accesului persoanelor care nu pot justifica în mod întemeiat scopul călătoriei, inclusiv a jurnaliştilor străini fără o acreditare oficială.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Minsk: +375(17)2927499 şi +375(17)2927399, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Belarus +375291060090.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://minsk.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.mae.ro<https://www.mae.ro> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
Riscurile unei intervenții rusești în Belarus
Alexander Lukașenko, dictatorul din Belarus, se confruntă cu cel mai mare pericol din cei 26 de ani de cârmuire. O extraordinară revoltă populară i-a adus regimul în pragul colapsului – lucru pe care Vladimir Putin, având o frică de moarte de contagiunea democratică a unei „revoluții colorate” la vecinul său vestic, cu greu l-ar putea încuviința.
Dar, oricât de neliniștitoare ar putea părea, tulburările din Belarus îi oferă președintelui rus și o oportunitate – una pe care ar putea s-o exploateze printr-o agresiune militară fără scrupule care să treacă dincolo de simpla reprimare a revoltei din Belarus. Poate că scenariul cel mai înspăimântător ar fi o invazie în Lituania. Republica baltică, având o frontieră comună de 675 de kilometri cu Belarus, e atât membră UE, cât și NATO, este scris pe washingtonpost.com