Ministrul Afacerilor Externe a venit cu date noi în ceea ce privește alegerile parlamentare și votul românilor din străinătate. Acesta a precizat care sunt statele care și-au dat acordul pentru organizarea de secții de vot și a precizat că în acest caz sunt două state unde nu vor exista secții de vot.
Malta şi Nigeria sunt singurele state care, până în prezent, au comunicat oficial în scris că nu se pot organiza secţii de votare pe teritoriile lor pentru alegerile parlamentare din decembrie, a anunţat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
„Încă din luna iunie, misiunile României în străinătate au fost instructate să contacteze autorităţile străine competente din ţările de reşedinţă pentru a evalua care sunt posibilităţile reale şi concrete de organizare de secţii de votare pe teritoriile acestor state şi pentru a se informa cu privire la măsurile de igienă şi de protecţie sanitară concrete care trebuie respectate pe parcursul procesului de votare. Avem deja răspunsuri de la foarte multe state. Avem o situaţie clară”, a spus Aurescu la începutul şedinţei de guvern.
Premierul Ludovic Orban l-a întrebat pe ministrul de Externe dacă sunt ţări care nu permit organizarea de secţii de votare, menţionând că „un lider politic a spus că nu se poate vota nicăieri în lume”.
„Este greşit. Până în acest moment, sunt doar două ţări, Malta şi Nigeria, care au comunicat. Singurele două state care până în momentul acesta au comunicat oficial în scris că nu se pot organiza secţii de votare pe teritoriile lor sunt Malta şi Nigeria. În rest, există acorduri de principiu sau preliminare din partea unor state cum ar fi Austria, Belgia, Italia, Canada, Elveţia, Franţa, Germania, Republica Moldova, Olanda, Marea Britanie, Spania, Statele Unite, Ungaria, Turcia şi mai sunt şi altele care au comunicat acest acord de principiu, sigur, cu luarea în considerare a evoluţiei situaţiei epidemiologice, urmând ca detaliile finale privind organizarea alegerilor şi implementarea lor, cu respectarea strictă a regulilor de protecţie şi siguranţă sanitară, să fie stabilite ulterior, în funcţie de evoluţia pandemiei”, a precizat Aurescu.
El a adăugat că sunt state care, în mod tradiţional, în practică, permit organizarea de secţii de votare doar în sediile misiunilor diplomatice, un exemplu în acest sens fiind Canada.
Orban i-a solicitat lui Aurescu un plan de comunicare pentru românii din afara ţării.
„Am solicitarea să faceţi un plan de comunicare, astfel încât românii în fiecare ţară să ştie cum se va vota şi, în mod evident, să le recomandaţi să se înscrie în număr cât mai mare la votul prin corespondenţă, pentru că asta e realitatea. Noi avem acum acordul de principiu, dar toate acordurile, probabil, sunt condiţionate de evoluţia pandemiei”, a adăugat Orban.
Votul prin corespondență recomandat pentru românii din străinătate
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că recomandă „ferm” românilor din străinătate, în contextul pandemiei COVID-19, să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare programate în decembrie.
„Chiar dacă în acest moment avem doar două state care nu au permis votul (pe teritoriul lor – n.r.) – Malta şi Nigeria -, sunt multe situaţii în care autorităţile statelor de reşedinţă, în dialogul cu misiunile diplomatice şi consulare ale României, au recomandat în mod repetat încurajarea votului prin corespondenţă”, a afirmat şeful diplomaţiei române.
Astfel, a încurajat înscrierea pe platforma dedicată. „Vreau să recomand în mod ferm, insistent ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă şi să se înregistreze pe platforma votstrainatate.ro”, a spus el.
În acest sens, a vorbit şi de „rezerve” din partea cetăţenilor români referitor la înscrirea online. Pentru a se înregistra ca votanţi prin corespondenţă, românii trebuie să trimită codul numeric personal, copii ale actelor ce atestă rezidenţa lor în respectiva ţară şi adresa unde vor să primească buletinul de vot.
„Nu există niciun fel de pericol din punct de vedere al siguranţei datelor votanţilor. CNP-urile sunt criptate atunci când sunt utilizate în acest proces electoral. Datele personale nu ajung în niciun fel la vreo altă instituţie pentru a fi folosite în alt scop. Ele sunt utilizate strict pentru gestionarea şi desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral, atunci când vorbim în acest caz despre votul prin corespondenţă”, a mai spus Aurescu.